Vecrīgā skolēni un studenti aktīvi svin Zinību dienu

Vecrīgā skolēni un studenti aktīvi svin 1.septembri - Zinību dienu, novēroja aģentūra LETA.

Lielākā daļa kafejnīcu un skvēriņu Rīgas centrā ir pilni ar skolēniem un studentiem, kuri svin pirmo septembri - Zinību dienu.

Vairāki pasākumi galvaspilsētas centrā aicināja jauniešus svinēt šo svētku dienu. Vērmanes dārzā līdz pat plkst.22 notiks Rīgas Skolēnu domes (RSD) organizētais pasākums "Zem viena jumta".

Parkā darbojas divas skatuves. Uz lielās skatuves dienas garumā būs baudāma mūzika, bet uz mazās skatuves apmeklētāji var dejot salsas ritmos, izmēģināt savu talantu hip hopa dejās, kā arī klātienē aplūkot burvju mākslinieku pāra Pecolli priekšnesumus.

6. un 11.tramvaja galapunktā Zelta Zivtiņas tramvaja vagonā skolēni var iegūt īpašas skolēnu apliecības, kuras izsniedz seriāla jaunieši.

Vecrīgā un galvaspilsētas centrā, neskatoties uz neierasti daudzajiem Rīgas Pašvaldības policistiem, aģentūra LETA novēroja vairākus jauniešus alkohola reibumā, kā arī tādus, kuri lietoja alkoholu parka teritorijā.

Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane aģentūrai LETA pastāstīja, ka pagaidām būtiski pārkāpumi nav konstatēti, tomēr noformēti vairāki pārkāpumu protokoli par smēķēšanu parkos un alkohola lietošanu. Konkrēta statistika tiks sniegta rīt, kad tiks apkopots visu RPP darbinieku paveiktais darbs.

Kā ziņots, šodien, Zinību dienā, Latvijas skolās sākas jaunais mācību gads.

Jaunajā mācību gadā mācības sāks aptuveni 20 000 pirmklasnieku, no kuriem 6201 bērnam pirmā skolas diena pienāks Rīgā. Bet kopumā Latvijas vispārizglītojošajās skolās, kā liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prognozes, šoruden mācīsies aptuveni 228 000 skolēnu, kas ir par 8223 skolēniem mazāk nekā pērn.

Šogad pirmo klašu skolēnu būs nedaudz mazāk nekā iepriekšējā mācību gadā, kad skolas gaitas sāka 20 100 bērni. 2007./2008.mācību gadā pirmklasnieku bija vēl vairāk - 20 472.

Lielākajai daļai skolēnu mācību gads tradicionāli beigsies 31.maijā, bet 9.klases skolēniem tas ilgs līdz 11.jūnijam, kamēr 12.klasei mācību gads beigsies 18.jūnijā. Pirmais semestris skolās ilgs no 1.septembra līdz 22.decembrim, bet otrais semestris - no 2010.gada 6.janvāra līdz 31.maijam.

Rudens brīvdienas šogad būs no 26.oktobra līdz 30.oktobrim, Ziemassvētku brīvdienas - no 23.decembra līdz 5.janvārim, pavasara brīvdienas - no 29.marta līdz 5.aprīlim, bet vasaras brīvdienas - no 1.jūnija līdz 31.augustam.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais