Rīgā no šokolādes pagatavos dabīga izmēra istabu

© publicitātes foto

13. februārī, plkst. 12:00, Interjera un delikatešu centrā mc2 Krasta ielā, tiks atklāts unikāls mākslas darbs – istaba, kurā visas detaļas ir pagatavotas tikai un vienīgi no šokolādes. 13. februārī Rīga ieies vēsturē un kļūs par vienu no tām nedaudzajām pilsētām pasaulē, kurās ir tikusi izveidota šāda – 20 m2 liela, no īstas šokolādes pagatavota istaba.

“Šokolādes istabā lieliski tiek apvienotas delikateses, kāda neapšaubāmi ir šokolāde, un interjers, jo tiks radīts dabīga lieluma istabas iekārtojums ar augstas klases dizaina mēbelēm. Kopā tas pilnībā iemieso Interjera un delikatešu centra mc2 ideju”, stāsta Ārija Avota, Interjera un delikatešu centra mc2 direktore.

Rīgas šokolādes istaba tika veidota divus mēnešus. Lai pārvietotu šokolādes istabas atsevišķās detaļas bija nepieciešama speciāla tehnika, kura nodrošinātu noteiktu temperatūras režīmu. Ja organizatori tādu nebūtu varējuši atrast, daļa istabas vienkārši nebūtu nokļuvusi Rīgā! Istabas montāžai un pilnīgai tās pabeigšanai būs nepieciešama vēl apmēram nedēļa. Šokolādes istabas autore ir pazīstamā šokolādes skulptore Jeļena Klimenta.

“Saldā istaba sastāv no vairāk nekā 50 elementiem. To starpā – mēbeles, kamīns ar svecēm, paklāji, gleznas, pulkstenis, ziedi, klāts galds zem kura apgūlies suns. Viss kā īstā istabā un atveidots dabīgā lielumā. Turklāt, šī ir vienīgā istaba pasaulē, kurai piemīt sava neatkārtojama smarža”, stāsta J. Klimenta. Viņa piebilst, ka darbs ir bijis sarežģīts, tas paveikts ar īpašu rūpību. Lai izveidotu šokolādes istabu bija nepieciešami 600 kilogrami šokolādes. Tā vesta no visām pasaules malām – Šveices, Beļģijas, Jaunzēlandes, Brazīlijas.

“Strādāt ar šokolādi ir ārkārtīgi interesanti, veidojot tā viegli pakļaujas, jauki smaržo. Lai veidošana izdotos, tās temperatūrai ir jābūt apmēram 35 – 40 grādu robežās. Ja temperatūra būs augstāka, šokolāde ātri kusīs un zaudēs formu. Ja šokolāde būs pārāk auksta – tā ātri kļūs cieta un trausla. Tikai iedomājieties, cik šis darbs ir sarežģīts! Bet patīkams! Šokolādes istabas izveide kaut kādā mērā ir līdzīga ledus skulptūru veidošanai. Bet šokolāde ir silta, gardi smaržo un rada visapkārt vienreizēju atmosfēru. Tā ir tik dažāda – balta, melna, ar dažādu kakao saturu. Ideāls materiāls, lai mākslinieka fantāziju ieviestu dzīvē”, turpina stāstīt J. Klimenta.

Latvijā

Krievi arī pamieru karā Ukrainā definēs kā savu uzvaru, un tas rada satraukumu par iespējamu spēku pārgrupēšanos un draudiem reģionā, intervijā aģentūrai LETA atzina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Kaspars Pudāns. Viņš norādīja, ka Krievijas apdraudējums Baltijas reģionā ir bijis klātesošos jau vairākas desmitgades, taču līdz 2014. gadam netika skaidri demonstrēts nodoms šo spēku izmantot.

Svarīgākais