Rīgas domes opozīcijas deputāti neatbalstīs 2015.gada budžetu

© f64

Rīgas domes "Vienotības" frakcijas deputāti šodien balsos pret "Saskaņas centra" un "Gods kalpot Rīgai" valdošās koalīcijas sagatavoto Rīgas pilsētas pašvaldības 2015.gada budžeta projektu, vērtējot to kā nesaimniecisku un tuvredzīgu, informēja frakcijas sabiedrisko attiecību speciālists Nils Josts.

Lai gan budžeta projektā ir paredzēti vairāki rīdziniekiem svarīgi finanšu lēmumi, tomēr nākotnes redzējuma, ilgtspējības trūkums, apzināta līdzšinējo kļūdu atkārošana, slikta pārvaldība un opozīcijas priekšlikumu ignorēšana neļauj atbalstīt budžeta projektu, uzsver opozīcijas deputāti.

"Vienotības" deputāti uzskata, ka "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" turpina atbalstīt "Rīgas satiksmes" dotēšanu, pretim neprasot finanšu atskaites par šī gada dotācijas izlietojumu un detalizētu plānotās 2015.gada dotācijas tērēšanas plānu. Nākamā gada budžetā "Rīgas satiksmes" dotācija paredzēta 88,6 miljonu eiro apmērā. Tā kā "Rīgas satiksme" bija pieprasījusi 119,8 miljonu eiro finansējumu no Rīgas domes, tad dotācija līdz gada beigām, visdrīzāk, tiks palielināta budžeta grozījumu laikā, spriež deputāti.

"Vienotības" deputāti neatbalsta arī dotācijas piešķiršanu "Rīgas mežiem" 1,5 miljonu eiro apmērā publisko apstādījumu apsaimniekošanai. Pirms trim gadiem pašvaldības uzņēmums "Rīgas parki un dārzi" tika likvidēts kā patstāvīgs uzņēmums un pievienots SIA "Rīgas meži". Tas ticis veikts, lai turpmāk parku un dārzu apsaimniekošanu īstenotu no "Rīgas mežu" līdzekļiem un netiktu prasītas papildu dotācijas no pilsētas budžeta.

Deputāti uzskata, ka budžeta tuvredzīgo dabu apliecina investīciju programma, kurā nav atradusies vieta ēku siltināšanai, kas prioritāšu sarakstā novērtēta kā nesvarīga, savukārt investīciju programmā, piemēram, iekļauts sešu bērnudārzu virtuves remonts par vairāk nekā miljonu eiro jeb 170 000 eiro katram.

"Vienotības" deputāti ir iesnieguši vairākus priekšlikumus 2015.gada pašvaldības budžetam, piemēram, bezmaksas pusdienu nodrošināšanu bērnudārzos un skolās mazturīgo daudzbērnu ģimeņu bērniem, piemaksas pirmskolas iestāžu un vispārizglītojošo skolu skolotājiem, ielu asfaltēšanu, izglītības iestāžu diennakts nometņu finansēšanu, pašvaldības policijas patruļu nodrošināšanu kapsētās un citus.

"Deputātiem ir jābalso par acīmredzami tuvredzīgu budžetu, kura mērķis ir noturēties virs ūdens tikai šodien. Kas notiks pēc gada vai diviem, valdošo koalīciju maz interesē," uzsver "Vienotības" deputātu frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte.

Kopš 2011.gada ik gadu ir pieaudzis galvaspilsētas budžeta deficīts - no 14,8 miljoniem eiro 2011.gadā līdz 56,1 miljonam eiro, noslēdzot 2014.gadu. 55,6 miljonu eiro jeb 7,5% budžeta deficīts ir plānots 2015.gadā. Budžeta uzkrājumi, kas paredzēti ilgtermiņa maksājumiem, piemēram, par aizņēmumiem, ir samazinājušies no 120 miljoniem eiro 2009.gadā līdz 16 miljoniem 2014.gada beigās.

Kā ziņots, šodien plkst.14 domes sēdē tiks lemts par šā gada pašvaldības budžetu.

 

Latvijā

Kāpēc bruņotie spēki nenotrieca ar sprāgstvielām aprīkoto krievu dronu, kāpēc nebrīdināja par civilo aizsardzību atbildīgos? Šie bija tikai daži no neatbildētajiem jautājumiem pēc Krievijas palaistā drona nokrišanas Gaigalavā. Viena no nepateiktajām atbildes daļām slēpjas faktā, ka Militārajai policijai par nokritušo objektu paziņoja policija, savukārt tā saņēma zvanu no vietējā iedzīvotāja, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”. Lai arī nepatīkama un kļūdu pilna, šī bijusi laba mācībstunda nākotnei. 

Svarīgākais