Informācija iedzīvotājiem: ar netīrām ietvēm nav jāsamierinās

© F64

Mainīgie laikapstākļi dažudien ledu un sniegu no ielām un trotuāriem nokausē, bet citudien atkal uzaudzē brangu kārtu. Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi nosaka prasības īpašuma un teritorijas kopšanai, bet, kā apliecina situācija pēdējās nedēļas laikā, tās daudzviet netiek ievērotas.

Sētnieki pagalmos ne tikai nenotīra ietves līdz segumam, bet pat vispār nekaisa ar smiltīm. Slidinies uz priekšu, kā spēj. Arī dažā labā pieturvietā pasažieri var kaklu nolauzt, jo ne sniegs, ne ledus nav notīrīts. Kur zvanīt vai kam sūtīt nenotīrīto ietvju fotogrāfijas, lai panāktu iepriekš minēto noteikumu ievērošanu?

1. Sētnieku darbu regulāri kontrolē namu pārzinis, lai gan, redzot ilgstoši nenotīrītās pagalmu ietves, rodas šaubas arī par to, vai namu pārzinis maz reizi dienā apstaigā kontrolējamās teritorijas. SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) skaidro: sētnieka amata pienākumos ietilpst ietvju un gājēju celiņu attīrīšana no sniega līdz segumam un pretslīdes materiālu kaisīšana līdz plkst. 8 no rīta, ja nepieciešams – arī dienas laikā. Jautājumā par nenotīrītām ietvēm/celiņiem RNP klienti var zvanīt pa tālruņa numuru 8900 un informēt operatori vai vērsties pie savas mājas namu pārziņa (viņa tālrunis epakalpojumu vortāla www.eparvaldnieks.lv klientiem ir norādīts klienta kontā). Starp citu, arī pagalmu celiņi ir jānokaisa ar smiltīm, nevis jāatstāj nesakopti.

2. Ja gājējiem rodas zaudējumi netīrītu ietvju vai māju jumtu dēļ, viņi var vērsties pret apsaimniekotājiem civiltiesiskā ceļā. Par negadījumiem netīrītu ietvju dēļ nekavējoties jāziņo Rīgas domes Administratīvajai inspekcijai (67026694, 67026688, 67012552, 67012407) vai pašvaldības policijai (110, 67181818). Šo institūciju noformēti protokoli var kalpot par pamatu iespējamai kompensācijas piedziņai tiesiskā ceļā. Juridiskas konsultācijas var saņemt Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā, iepriekš piesakoties par bezmaksas informatīvo tālruni 80000800.

3. Par neapmierinošu ielu, tajā skaitā par pieturvietu, tīrīšanas kvalitāti iedzīvotāji aicināti informēt Satiksmes vadības centru pa bezmaksas informatīvo tālruni 80003600 vai zvanīt Satiksmes departamentam pa tālruni 67012703. Departamenta pārstāve Ilze Dišlere atgādina, ka tviterkontā @rdsvc regulāri tiek ievietota informācija (arī fotogrāfijas) par ielu kopšanu. Ja iedzīvotājiem ir sūdzības par nenotīrītām ielām vai pieturvietām, arī viņi var nosūtīt fotogrāfijas, un departamenta darbinieki aizbrauks un pārbaudīs. Informācija nekavējoties tiks ievietota tviterkontā.

Jāatgādina, ka Satiksmes departaments noslēdzis līgumu kopumā par 3,8 miljoniem eiro ikdienas ceļu uzturēšanas darbu veikšanai no šā gada 1. janvāra līdz 31. martam ar pašreizējiem pilsētas ceļu uzturētājiem – pilnsabiedrību CP Serviss, a/s Ceļu pārvalde, SIA Roadeks un SIA Rīgas tilti.

4. Par ietvju tīrību pie mācību iestādēm un bērnudārziem atbild mācību iestāde.

***

UZZIŅAI

Nekustamā īpašuma un piegulošajā teritorijā esošo gājēju ietvju, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, attīrīšana no sniega un ledus līdz ietves segumam, pretslīdes materiāla kaisīšana, kā arī pagalma celiņu tīrīšana un kaisīšana jāveic katru dienu līdz plkst. 8.00 un, ja nepieciešams, visas dienas laikā. Pieļaujama sniega vaļņu veidošana, ja tas netraucē gājēju kustībai pa ietvēm;

savāktais sniegs no ietvēm, kur tas traucē gājēju un transporta satiksmei, jāizved darbdienās no plkst. 21.00 līdz plkst. 7.00, bet brīvdienās un svētku dienās – jebkurā laikā;

par savlaicīgu ietvju neattīrīšanu no sniega un apledojuma paredzēti administratīvie sodi: maksimālais sods fiziskām personām var sasniegt 350 eiro, bet juridiskām personām – 1400 eiro.