Astoņu bērnudārzu likteni izlems nākamnedēļ

© F64

Šonedēļ Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) darbinieki pārbaudīs tos privātos bērnudārzus, kuriem Rīgas pilsētas būvvalde aicinājusi anulēt licences. Būvvalde lūdz izvērtēt iespēju atņemt licenci dārziņiem Tomsoniņš, Kultūras pikniks, Kāpēcīšu skoliņa, Skola mazajiem Poga, Mežaparka angļu pamatskolai, Montesori māja, Maza Rasiņa un First step. IKVD sola informēt nākamnedēļ, vai licences tiešām anulēs.

Būvvalde kopš 2013. gada pārbaudīja privāto bērnudārzu dokumentāciju un konstatēja, ka pusei no tiem trūkst atbilstošas dokumentācijas par telpu piemērotību. Līdz tam inspektori konstatēja pat tādu gadījumu, kad dārziņš darbojies ekspluatācijā nenodotās un nepabeigtās telpās. Dārziņu vadībai tika dota iespēja un laiks sakārtot dokumentāciju vai – nepieciešamības gadījumā – pārbūvēt un sakārtot telpas. Vēlāk konstatēts, ka 72 bērnudārzi no 98 ir pielāgojuši savas telpas šī pakalpojuma sniegšanai; 10 iestādēm dokumentācija ir saskaņošanas procesā, piecām no tām nepieciešams izstrādāt būvprojektu, tāpēc telpu ekspluatācija ir kategoriski aizliegta. Savukārt vēl 16 iestādēm telpu ekspluatācija nav atļauta, jo būvvaldes noteiktajos termiņos visa nepieciešamā dokumentācija netika iesniegta vai būvvalde atbildi nesaņēma vispār.

Neviens no bērnudārziem, pret kuriem vērstas pretenzijas, gan nav tik šausmīgā stāvoklī, kāds bija privātais dārziņš Margrietiņa, saka būvvaldes sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Ilze Žūka. Margrietiņā bija veikta patvaļīga, nesaskaņota būvniecība, pagalmā no sienām bruka ķieģeļi, bērniem bija viegli pieejama kanalizācijas bedre. Tagad astoņos par grēkāžiem atzītajos dārziņos bērnu veselībai un dzīvībai briesmas nedraud, bet būvvalde nolēmusi vērsties IKVD ar bargo ierosinājumu anulēt licences tāpēc, ka pirmsskolas iestādes ir vai nu maldinājušas, vai vispār nav sniegušas atbildes būvvaldei, kā arī tāpēc, ka pastāv noteikumi un normatīvi, kuri jāievēro.

I. Žūka norāda, ka bērnudārza darbība netika apturēta gadījumos, ja vajadzēja saskaņot vienkāršotas renovācijas projektu. Liela daļa bērnudārzu tika atvērti nepiemērotās telpās nezināšanas, nevis ļaunprātības dēļ. «Tāpēc jau visas institūcijas, kas pie normatīvā akta regulējuma piestrādāja, prasības izvērtēja maksimāli no bērna labsajūtas un drošības viedokļa,» saka I. Žūka.

Viņa piemin bērnudārzu Tomsoniņš. Būvvaldei sniegta informācija, ka dārziņš no pagājušā gada 1. novembra pārtrauks darbību, bet decembrī telpas dzīvojamā ēkā vēl ekspluatētas. Dārziņa vadītāja Anita Brunere vakar sarunā ar Neatkarīgo stāstīja, ka bērnudārzs vairs neatrodas iepriekšējā adresē, jo «neviens saprātīgs cilvēks ar valsts varu nestrīdas». Pirmsskolas iestāde ir pārcēlusies uz citām telpām, kuru pielāgošanai pieticis ar vienkāršotas renovācijas projektu. Līdz 23. janvārim tiek gaidīta atbilde, vai jaunās telpas Miera ielā atbilst visām prasībām. Telpu sakārtošana ievilkusies no bērnudārza vadības neatkarīgu iemeslu dēļ.

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča sola šonedēļ veikt pārbaudes visās astoņās pirmsskolas iestādēs. Grafiks jau esot sastādīts, un ar dārziņu vadītājām IKVD ir sazinājies. «Galvenokārt skatīsimies drošības jautājumus, vai ir atzinums no Veselības inspekcijas un Pārtikas un veterinārā dienesta. Tad pieņemsim lēmumu, vai anulēt licenci,» viņa noteic.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais