Reti kuru bezpiederīgo apbērē tuvinieki

© f64

Par Rīgas pašvaldības naudu apbērētie par bezpiederīgajiem atzītie nelaiķi visbiežāk tā arī paliek Jaunciema kapos. Retu reizi tomēr gadās, ka piederīgie ir pieteikušies un veikuši mirušā tuvinieka pārapbedīšanu par saviem līdzekļiem.

Taču to, kā un vai paredzētajam nolūkam tiek izmantoti apbedīšanas pabalsti, īpaši nekontrolē ne valsts, ne pašvaldība.

Pirms dažiem gadiem izskanēja ziņas par to, ka slimnīcu morgos pat gadu glabājas tuvinieku pamesti nelaiķi, kaut arī apbedīšanas pabalsts ir saņemts. Rīgā, ja uz ielas vai dzīvoklī atrod nomirušu cilvēku, vispirms tiek meklēti piederīgie. Ja viņus neatrod vai neviens nepiesakās, tad aizgājēju apbedī uz pašvaldības rēķina – kā bezpiederīgo. «2014. gadā Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā ir pieteikušies četru mirušo bezpiederīgo radinieki, kuri veikuši pārapbedīšanu vai kremētā bezpiederīgā urnas (kas tikusi uzglabāta) apbedīšanu. Tas veido četrus procentus no kopējā kremēto un zārkos apbedīto bezpiederīgo mirušo skaita šogad,» informē Mājokļu un vides departamenta direktora biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Mazūre.

Mājokļu un vides departaments 2012. gadā ir apbedījis 149 mirušos bez piederīgajiem – no tiem 105 kremēti, bet 44 nelaiķi apbedīti zārkos; 2011. gadā kremēti 60 mirušie un vēl 53 apglabāti zārkos; 2010. gadā kremēti 45 bezpiederīgie, bet 79 apglabāti zārkos. Šogad kremēti 45 aizgājēji, bet zārkos apbedīti 56. Pērn budžetā bija paredzēti līdzekļi 228 bezpiederīgo apbedīšanai.

Mājokļu un vides departamentā norāda, ka par pabalstu izsniegšanu un izlietojumu atbilstoši mērķim ir atbildīga institūcija, kas to piešķir, – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vai Rīgas domes Sociālais dienests. Pašvaldības Sociālā dienesta pārstāve Lita Brice skaidro, ka naudas izlietojumu nepārbauda – ja pašvaldībā ierodas apbedīšanas firma, kam noslēgts līgums ar Rīgas domi par bezpiederīgo apbedīšanu, tad tā arī saņem attiecīgo summu. «Uzskatām, ja ir miršanas apliecība, tad var kārtot visas ar apbedīšanu saistītās formalitātes. Arī ja apbedīšanu kārto radinieks vai tuvs draugs un uzrāda miršanas apliecību, mēs uzskatām, ka viņš ir izgājis cauri šim sietam, un pabalstu piešķiram,» saka L. Brice. Piemēram, VSAA informācija liecina, ka apbedīšanas pabalsta prasītājs ar savu parakstu apliecina, ka informācija ir patiesa. Rīgas pašvaldības piešķirtais apbedīšanas pabalsta maksimālais apmērs ir 426,86 eiro, bet ne vairāk par faktiskajiem izdevumiem mirušās personas apbedīšanai. Pabalsta apmēru samazina par VSAA vai citas institūcijas izmaksātā apbedīšanas pabalsta apmēru.

Svarīgākais