Pieaugums Rīgas zooloģiskā dārza tīģeru ģimenē gaidāms ne ātrāk kā pēc gada

© Scanpix

Par jaunu pēcnācēju radīšanu Rīgas zooloģiskā dārza tīģeru pāris Katrīna un Pans Janeks varētu sākt domāt ne ātrāk kā pēc gada, aģentūrai LETA atklāja zoodārza pārstāvis Ingmārs Līdaka.

Jaunu pēcnācēju radīšana ir atkarīga no tā, cik ilgi ar māti kopā dzīvos šogad augustā dzimušie Tors un Odins. Ja viņi turpinās dzīvot kopā, tad Katrīna un Pans Janeks netiks pāroti, bet tiklīdz jaunuļus nošķirs no mātes, tā tiks meklēta iespēja abus pieaugušos tīģerus sapārot. Visticamāk, ka tas varētu būt pēc gada.

Iespēja sagaidīt un izaudzināt jaunus pēcnācējus esot visai cerīga, jo Toru un Odinu, atšķirībā no Klifa Granta, tīģermāte ir izaudzinājusi pati. Tas nozīmē, ka viņai stress būs mazāks, turklāt arī būs pieredze ar mazuļiem. Iepriekšējā reizē, kad piedzima trīs tīģerēni, izdzīvoja tikai viens - Klifs Grants, jo stresa dēļ tīģermāte atteicās no bērniem un rūpes par izdzīvojušo kaķēnu uzņēmās zoodārza darbinieki.

Parasti vienā metienā ir līdz četriem tīģerēniem. Rīgas zoodārzā parasti piedzimst divi tīģerēni.

Jau ziņots, ka šā gada 13.augustā Rīgas zoodārzā pasaulē nāca divi Amūras tīģerēni. Šī tīģeru suga ir viena no pasaulē apdraudētajām dzīvnieku sugām.

Mazuļiem vārdi doti par godu skandināvu dievībām - Toram, kas ir pērkona un auglības dievs un Odinam - dievu, kara valdniekam. No abiem kaķēniem prāvāks patlaban ir Tors - viņš 14.novembrī svēra 15,2 kilogramus, bet brālis - par diviem kilogramiem mazāk.

Mazie tīģerēni jau kopš sešu nedēļu vecuma ēd gaļu, taču paralēli vēl arī mātes pienu. Pagaidām vēl tīģeriene savus bērnus sargā no trokšņa un burzmas. Turklāt abi tīģerēni vēl ir mazi un nogurst no garām pastaigām, tāpēc tās aplokā nebūs ilgākas par divām līdz trim stundām - no plkst.10 līdz 13, kad arī varēs tiešsaistē vērot abu mazuļu rotaļas, kas ar katru dienu solās būt arvien trakulīgākas.

Savvaļā ir atlicis mazāk nekā 500 Amūras tīģeru sugas pārstāvju. Suga izzūd malu medību un mežu izciršanas Krievijas Tālajos austrumos un Ķīnā dēļ. Lai saglabātu ģenētiski pilnvērtīgu Amūras tīģeru sugu, ir izveidota Amūras tīģeru apdraudēto sugu saglabāšanas Eiropas programma. Kopumā programmā piedalās 88 Eiropas zooloģiskie dārzi, kuru kolekcijās ir 232 tīģeri. Lai arī ne visi dižkaķi ir vērtīgi vairošanai, Rīgas zoodārza tīģeru pāris rangā ieņem augstas vietas, kas nozīmē, ka viņu pēcnācēji ir ļoti vēlami un to piedzimšana ir būtisks ieguldījums sugas saglabāšanas programmas realizācijā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais