Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Akvalandes ēka joprojām nedroša un apmeklētājiem bīstama

© f64

Rīdzinieku iecienītais ūdens atrakciju parks Akvalande plānoja atsākt darbību jau pagājušajā nedēļā, taču Rīgas pilsētas būvvaldē pret šādiem apgalvojumiem izturējās skeptiski. Ēku nav atļauts ekspluatēt, norāda būvvaldes pārstāve Ilze Žūka. Aizvien trūkst pārliecības, ka būve ir droša un apmeklētājiem tajā netiek radīti draudi veselībai vai dzīvībai.

Būvinspektors uzsāka pārbaudi pēc kāda apmeklētāja sūdzības par sienās pamanītajām plaisām un citiem defektiem. Jau pirms gada atrakciju parka tehniskais stāvoklis tika pārbaudīts, tas nebija apmierinošs, bet gada laikā būtiski uzlabojumi netika veikti. Rīgas pilsētas būvvaldē 14. novembrī ir iesniegts ēkas nomnieka SIA BIG PLUS iesniegums, kam pievienots sertificēta eksperta būvinženiera Aleksandra Korjakina būvtehniskais apsekošanas atzinums akvaparka Akvalande vienai ēkai. Savukārt otrai ēkai, kurā atrodas baseins, kā norādīts iesniegumā, laika trūkuma dēļ nav veikta apsekošana, un šo ēku šobrīd nav paredzēts ekspluatēt. Vienā no ēkām ir veikti atjaunošanas darbi, tādēļ būvvaldei tiek lūgts atļaut daļēju Akvalandes ekspluatāciju.

Būvinspektori norāda, ka apsekošanas atzinumā nav norādīts, vai ēka ir droša ekspluatācijai un neapdraud tās apmeklētājus, tāpēc šobrīd neatļaus ēku izmantot. Būvinženiera A. Korjakina secinājumi nav iepriecinoši: tehniskais nolietojums dažādām ēkas konstrukcijām ir 20–80%; mazā baseina telpā tērauda trepju nesošie elementi un kāpņu laidumi atrodas neapmierinošā pirmsavārijas stāvoklī. Trepes ir nepieciešams demontēt. Arī apmeklētājs, kurš informēja būvvaldi par Akvalandes kritisko stāvokli, norādīja, ka trepes ir sarūsējušas. Savukārt jumta pārseguma spārei ir konstatētas būtiskas deformācijas, kā rezultātā sija nesimetriski balstās uz ķieģeļa kolonnu. Nepieciešams siju nomainīt vai pastiprināt.

Būvvaldē jau pirms nedēļas informēja, ka, visticamāk, atrakciju parka sakārtošanai būs nepieciešams būvprojekts, jo defekti ir apjomīgi. Tā arī ir. Piemēram, nesošo konstrukciju (pārseguma spāres) stiprināšanai vai nomaiņai ir nepieciešams izstrādāt būvprojektu. Tādēļ būvvalde dos saprātīgu termiņu projekta izstrādei, būvdarbu veikšanai un atzinumā norādīto priekšlikumu izpildei.