Rīgas domes opozīcija asi kritizē Ušakovu un Šleseru

Rīgas domes opozīcija - partiju "Jaunais laiks" (JL) un "Pilsoniskā savienība" (PS) frakciju deputāti - šodien ārkārtas sēdē asi kritizēja Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) un vicemēru Aināru Šleseru (LPP/LC).

Ārkārtas sēdi ierosināja sasaukt PS un JL frakciju deputāti, pieprasot Ušakova atbrīvošanu no amata.

Debatēs Ušakovam tika pārmestas gan izteiktās rupjības 17.decembra sēdē, gan virkne citu lietu, piemēram, pārāk mazais atbalsts Rīgas 1.slimnīcai.

Ar garu runu uzstājās PS frakcijas vadītājs Ģirts Valdis Kristovskis, vairākas reizes izpelnoties pārmetumus par pārāk ieilgušu runāšanu.

"Manos spēkos nav padarīt cilvēku inteliģentu. Rupjības degradē sabiedrību," norādīja Kristovskis. PS frakcijas vadītājs arī norādīja, ka koalīcija neesot spējusi realizēt iepriekš solīto "strādāšanu kopā".

Savā runā Kristovskis pieminēja gan "Šlesera aizdomīgās darbības, dodot nelikumīgas priekšrocības saviem draugiem biznesā", gan "darba imitāciju domes komitejās", gan "Maskavas ietekmes pieaugumu".

Neierasti rāmi un mierīgi debatēs uzstājās JL frakcijas vadītājs Edgars Jaunups, kurš atzina, ka šīs domes darbības rezultāts esot "gana skumjš". "Nedaudz tomēr vajadzētu ieklausīties, ko saka opozīcijas deputāti. SC solīja jaunu pieeju politikā - kur tā ir? Pašlaik viss notiek sliktāko politisko tradīciju garā, nevienā domē tā nav bijis," sacīja Jaunups.

Jaunups arī ieteica domes koalīcijai "nedaudz nolaisties uz zemes no savas augstprātības".

Deputāts Jānis Mārtiņš Zandbergs (PS) pauda izbrīnu par "kreisā sociāldemokrātisma laulībām ar lielkapitāla pārstāvi, kas zaudējis uzticību Jūrmalgeitā". Zandbergs arī norādīja, ka uzskatot Ušakovu par godīgu cilvēku, bet nezinot, vai Ušakovs esot spējīgs tikt galā ar Rīgas domē ieilgušajām problēmām.

Domnieks Dainis Stalts (PS) pauda nožēlu, ka no Rīgas domes vadības puses bijis jāklausās "verbālās defekācijas faktu", un pauda cerību, ka likteņupe Daugava netikšot pieķēzīta. Tāpat Stalts apsmēja brīvostas ambiciozos plānus par lielo kuģu uzņemšanu, kuri nemaz līdz Rīgas ostai nevarot nokļūt.

Savukārt deputāts Elmārs Vēbers (JL) norādīja, ka Ušakova paustā necieņa neesot privāta, tā esot priekšnieka necieņa pret darbinieci un vīrieša necieņa pret sievieti.

JL frakcijas vadītāja vietnieks Olafs Pulks, atsaucoties uz Ušakova izteikumiem, norādīja, ka visas sēdes esot tehniskas, kurās nekas pēc būtības netiekot lemts. "Vadību tikai uztrauc, ko mēs runājam un vai nerunājam par ilgu," sarūgtinājumu pauda Pulks.

Pulks atzina, ka lamāšanās esot audzināšanas un inteliģences jautājums un to neglābšot par "Šleserjugenda" pikets pie Rātsnama.

Tāpat deputāts vērsa uzmanību uz to, ka Ušakovs nezinot, par ko domes sēdē lemts - par to liecinot mēra izteikums "h… viņu zina". Pulks arī norādīja uz pozitīvo Sergeja Dolgopolova piemēru, kurš veiksmīgi savas komitejas sēdēs sadarbojoties ar opozīciju, un jautājumi tiekot izskatīti pēc būtības.

Domniece Antra Sakne (PS) Ušakovam pārmeta nevēlēšanos meklēt līdzekļus 1.slimnīcas darbības nodrošināšanai, bet Šlesera iegribām nauda tiekot atrasta. Tāpat viņa norādīja, ka atsevišķas personas esot ieinteresētas iegūt slimnīcas teritoriju.

Deputāts Jānis Mārtiņš Skuja savukārt Ušakovam pārmeta iztapību "šiverīgajam Šleseram".

Vairāki koalīcijas deputāti pauda atbalstu Ušakovam, piemēram, Mihails Kameņeckis (SC) norādīja, ka Kristovskim pēc 20 gadu uzturēšanās "dažādās pozīcijās" esot grūti uzturēties opozīcijā.

LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Ameriks ironizēja, ka Kristovskim bijusi "Lāčplēša priekšvēlēšanu runa cīņai pret Melno bruņinieku", un pārmeta pārāk lielo uzmanību, kas tiekot pievērsta informācijai, kas publiskajā vidē nonākusi "pa atslēgas caurumu".

Demisijas pieprasījumu Ameriks nodēvēja par "blusošanos" un uzsvēra, ka jebkurā demokrātiskā sabiedrībā visu izlemjot vairākums. Tāpat Ameriks slavēja tūristu piesaistīšanas kampaņu un norādīja, ka viesnīcas esot pārpildītas.

Deputāts Raimonds Timma (LPP/LC), uzdodot jautājumu Kristovskim, pauda gandarījumu, ka "Kristovskis šoreiz nemētājas ar rokām un nebola acis", par ko izpelnījās pārmetumus no Juridiskās pārvaldes.

Ušakovs sēdes noslēgumā deputātiem atzina, ka ir daži vārdi, kurus nevajag izmantot, un atvainojās par šo situāciju.

Saistībā ar pārmetumiem, ka netiek pildīti priekšvēlēšanu solījumi par kopīgu sadarbību domē, Ušakovs skaidroja, ka šī sadarbība esot pazudusi "pensiju lietas" dēļ. "Ja pirms vēlēšanām tiktu godīgi pateikts, ka pensijas tiks samazinātas par 10%, tad JL šajā domē nebūtu un Jaunups notiekošajam pašvaldībā varētu sekot Kristovska blogā internetā," sacīja Ušakovs.

Rīgas mērs arī solīja, ka strādās tā, lai varētu labāk sadarboties ar opozīciju. "Jāstiprina sadarbība ar opozīciju, daudz kas no notikušā ir zināma manas vainas daļa. Mēģināsim sastrādāties," teica mērs.

Debates ārkārtas sēdē notika aptuveni trīs stundas. Pēc balsojuma Ušakovs pārliecinoši savu amatu saglabāja.

Par Ušakova atbrīvošanu no amata aizklātā balsošanā nobalsoja 22 domnieki, bet pret bija 35 deputāti. Kopā balsoja 57 deputāti.

Deputāti piekrita balsot elektroniski aizklātā veidā bez biļeteniem.

Svarīgākais