GADS PĒC TRAĢĒDIJAS: Zolitūde. Notikumu hronoloģija

© F64

2013. gada 21. novembris – 2014. gada 21. novembris

2013. gada 21. novembris

Plkst. 17.46 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņem informāciju, ka Rīgā, Priedaines ielā 20, veikalā Maxima, ir sagruvis jumts. Pirmā glābēju vienība notikuma vietā ierodas 14 minūtes pēc izsaukuma.

Plkst. 19.04 veikalā notiek otrais nogruvums, zem gruvešiem aprakti arī vairāki glābēji.

Plkst. 19.52 policija sāk kriminālprocesu par iespējamu būvniecības noteikumu pārkāpumu, kā rezultātā iestājušās smagas sekas.

22. novembris

Plkst. 0.36 ir apstiprināta vismaz sešu cilvēku bojāeja, bet 36 cietušie izglābti. Glābšanas darbos gājuši bojā ugunsdzēsēji Sergejs Ižiks, Vilnis Šteinītis un Edgars Reinfelds. Pirmajā naktī izglābti 40 cilvēki, 28 nogādāti slimnīcās, 16 – gājuši bojā.

Plkst. 11.00 Latvijā par sēru dienām izsludina 23., 24. un 25. novembri.

23. novembris

Plkst. 17.30 drupās tiek atrasts pēdējais bojā gājušais un tiek pateikts, ka Zolitūdē sagruvušajā lielveikalā ir kopumā 54 bojā gājušie.

25. novembris

Plkst. 10.00 visā Latvijā – trīs minūtes ilgs klusuma brīdis.

Rīgas mērs Nils Ušakovs uzdod uz izmeklēšanas laiku atstādināt sešus pilsētas būvvaldes darbiniekus, kas parakstīja Zolitūdes Maxima dokumentus.

Plkst. 15.40 tiek pabeigti glābšanas un meklēšanas darbi sabrukušā Maxima veikala teritorijā.

26. novembris

Latvijas Arhitektu savienības Sertificēšanas centrs ir saņēmis sertificēto arhitektu – sagruvušā tirdzniecības centra būvprojekta vadītāja Andra Kalinkas un SIA Kubs valdes priekšsēdētājas Zanes Kalinkas – iesniegumus ar lūgumu līdz minētā objekta avārijas cēloņu izmeklēšanas beigām apturēt viņu arhitekta prakses sertifikātu darbību. Respektējot viņu lūgumu, no 26. novembra līdz avārijas cēloņu izmeklēšanas beigām pieņemti glabāšanā abiem izsniegtie arhitekta prakses sertifikāti un amata zīmogi.

27. novembris

No amata atkāpjas visilgāk amatā bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Viņš savu demisiju pamato ar Zolitūdes traģēdiju.

Latvijas Būvinženieru savienības Sertifikācijas un novērtēšanas komisija nolemj apturēt septiņu Zolitūdes traģēdijā iesaistīto sertificēto būvinženieru sertifikātus Ivaram Sergetam, Jānim Malcānam, Andrim Gulbim, Mārtiņam Draudiņam, Staņislavam Kumpiņam, Jevgeņijam Ņesterovičam un Andrejam Kuļešovam.

28. novembris

No amata tiek atbrīvots Maxima Latvija valdes loceklis Gintars Jasinsks, kurš, atbildot uz jautājumu, vai, uzņemoties atbildību par Zolitūdes traģēdiju, nebūtu jāatkāpjas arī kādam no veikala vadības, pasaka ciniskus vārdus: «Atkāpjas tie, kas jūtas vainīgi.»

Veikalu Maxima boikota aicinājumi sasniedz apogeju pēc tam, kad sociālajos tīklos tiek izplatīta vēstule Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei.

Zvērināti advokāti Aldis Gobzems un Aldis Alliks tiesā iesniedz pirmo no Zolitūdes traģēdijā cietušo prasībām pret četriem galvenajiem atbildētājiem par milzīgas summas – 100 miljonu latu – piedziņu.

3. decembris

Kompānijas īpašnieka Vilniaus Prekyba akcionārs Igns Staškevičs atvainojas Maxima īpašnieku vārdā visiem Latvijas iedzīvotājiem par to, ka uzņēmums nav darījis pietiekami, lai novērstu traģēdiju, kā arī par aizskarošajiem izteikumiem, nepareizo rīcību un maldinošo informāciju no Maxima pārstāvju puses iepriekšējā nedēļā.

11. decembris

Tiek nodibināta sabiedriskā komisija Zolitūdes seku izvērtēšanai, kas skandālu dēļ darbu neuzsāk. Pēc deviņām dienām komisija izjūk.

2014. gada janvāris

Ģenerālprokurors Ērikas Kalnmeiers paziņo, ka ir «izkristalizējies» Zolitūdes traģēdijā aizdomās turamo personu loks, bet sīkāk nekomentē, lai neradītu lieku ažiotāžu sabiedrībā.

15. aprīlis

Uzsāk izmeklēšanas eksperimentu, kurā uz novembrī sagruvušā lielveikala jumta tiek izvietots baseins, ko piepilda ar ūdeni. Iedzīvotāji iebilst, jo baidās pārdzīvot atkārtotu konstrukciju sagrūšanu.

17. aprīlis

Zolitūdes traģēdijā cietušie un bojāgājušo tuvinieki nolemj dibināt biedrību Zolitūde 21.11.

27. maijs

Uz Zolitūdes lielveikala Maxima nesabrukušās jumta daļas notiek vēl viens izmeklēšanas eksperiments – mākslīgi radīts kontrolēts ugunsgrēks.

22. jūnijs

Advokāts Aldis Gobzems nolēmis slēgt savu advokātu biroju un atbrīvot no darba visus tajā strādājošos darbiniekus. Viņš norāda, ka lēmums balstīts arī finansiālos apstākļos, bet savu klientu – Zolitūdes traģēdijā cietušo – intereses turpinās pārstāvēt.

31. oktobris

Zolitūdes traģēdijas teritorijā, Priedaines ielā 20, pabeigti demontētā veikala ēkas pazemes stāva un blakus esošās dzīvojamās ēkas konservācijas darbi. Teritorija tiek apsargāta un ir nožogota.

21. novembris

Plkst. 17.30 sāksies Zolitūdes traģēdijas upuriem veltīts piemiņas brīdis.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais