Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā valsts svētkus svinēs ar lieliem pasākumiem, koncertiem un uguņošanu

© F64

Šodien, Latvijas Republikas proklamēšanas 96.gadadienā, Rīgā paredzēta plaša svinību programma - svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija, Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde, svinīgs pasākums pie Brīvības pieminekļa, daudzveidīgi koncerti, kopīga Latvijas himnas dziedāšana 11.novembra krastmalā un svētku uguņošana, informēja Rīgas dome.

Svētku rīts šodien galvaspilsētā sāksies ar ekumēnisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā. Pēc tam pie Brīvības pieminekļa notiks ziedu nolikšanas ceremonija, bet vēlāk 11.novembra krastmalā būs iespēja vērot Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi.

Vakarā pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgs pasākums par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 96.gadadienai, kurā piedalīsies profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", jauniešu koris "Balsis", solisti Ieva Parša, Intars Busulis un diriģenti Mārtiņš Ozoliņš, Agita Ikauniece un Ints Teterovskis, kā arī mūziķi Mārcis Auziņš, Edvīns Ozols, Kaspars Grigalis un Madars Kalniņš. Pasākumu vadīs Haralds Burkovskis. Plkst.20 klātesošos uzrunās Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš. Plkst.21 jau tradicionāli valsts svētkos iedzīvotāji būs aicināti vienoties kopīgā Latvijas himnas "Dievs, svētī Latviju!" dziedāšanā un krāšņas uguņošanas vērošanā 11.novembra krastmalā.

Līdztekus šiem pasākumiem Rīgā notiks arī vairāki koncerti. Rīgas Kongresu namā, piedaloties Vidzemes kamerorķestrim, korim "Sōla" un solistiem, notiks koncerts "Trejas gunis atmodai". Rīgas Latviešu biedrības namā klausītājus uz koncertu "Spēka vārdi Latvijai" gaidīs folkloras kopas. Kultūras centrā "Mazā ģilde" koncertā "…Mūžam dzīvot…" uzstāsies kori "Balsis" un "Jasmīnas koris", bet Lielajā ģildē koncertā "Veltījums" muzicēs Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris. Savukārt Rīgas Latviešu biedrības namā būs Latvijas vīru koru dižkoncerts "Rīga dimd, Latvija dzied".

Svētku koncerti notiks ne tikai pilsētas centrā, bet arī apkaimēs. Koncertā "Es stāvu dziesmas vidū", kas notiks kultūras un atpūtas centrā "Imanta", skatītājus priecēs dziedātāji Zigfrīds Muktupāvels un Ieva Sutugova kopā ar kori un instrumentālo grupu. Rīgas kultūras centrā "Iļģuciems" ar brāļu Ziemeļu piedalīšanos izskanēs koncerts "Es gribu dzīvot tēvu zemē", bet kultūras pilī "Ziemeļblāzma" uzstāsies Liepājas Simfoniskais orķestris ar solistēm Elīnu Šimku un Ilzi Zariņu. Arī atpūtas centrs "Lido" apmeklētājus aicina uz Latvijas dzimšanas dienas koncertu.

Svētku pasākumi notiks arī pilsētas muzejos - Rīgas Jūgendstila centrā un Rīgas Porcelāna muzejā -, kā arī dievnamos - Svētā Pestītāja Anglikāņu baznīcā un Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Īpašu svētku noskaņu pilsētā svētku laikā radīs gaismas festivāls "Staro Rīga 2014", kā arī pilsētas noformējums - vides objekti "Spārni", "Novembra stari", "Vertikāle", "Lidojuma ceļš", "Arka" un citi pilsētas parkos, laukumos, skvēros un alejās izvietotie darbi. Kanālmalā būs izvietots dzīvās uguns noformējums ar objektiem "Ugunsziedi", "Ugunsburas", sveču grozi, sveču gaismas kastes, uguns trauki un ugunskuri.

Sabiedriskais transports Rīgā šodien būs bez maksas.