SIA Rīgas ūdens: lielie projekti tiek pabeigti

© f64

SIA Rīgas ūdens šogad ir noslēgusi vairākus vērienīgus projektus. Pēc trīs gadu ilga darba ir pabeigta bioloģiskās attīrīšanas stacijas (BAS) Daugavgrīva rekonstrukcija, līdz šā gada beigām tiks izbūvēts ūdensvads un kanalizācija Mārupē (Rīgas administratīvajā teritorijā), Katlakalnā un Bolderājā, kā arī uzsākta atdzelžošanas stacijas būvniecība.

«Bioloģiskās attīrīšanas stacijas Daugavgrīva rekonstrukcija tika pabeigta 2013. gadā, bet šogad turpinājās iekārtu testēšana un sinhronizācija, lai turpmāk viss noritētu bez aizķeršanās. Šo projektu īstenoja par Rīgas ūdens līdzekļiem. Rezultātā būtiski samazinājās slāpekļa un fosfora izmešu daudzums Baltijas jūrā un Rīgas līcī. Ieguvums iedzīvotājiem ir iespēja peldēties un atpūsties tīrākā ūdenī, kā arī jūras un līča pasargāšana no nevēlamiem ūdensaugiem un aizaugšanas. Pēc projekta īstenošanas ir radīti labvēlīgi apstākļi, lai attīstītos zivju populācija,» stāsta SIA Rīgas ūdens preses sekretārs Artūrs Mucenieks. BAS Daugavgrīva savu darbību uzsāka pirms 20 gadiem, un gandrīz vienlaikus tika pieņemta Eiropas Savienības direktīva, kas noteica, ka dalībvalstīm notekūdeņiem, kas tiek izvadīti Baltijas jūrā, jāievēro pieļaujamās slāpekļa un fosfora normas.

Vēl viens no lielākajiem uzņēmuma projektiem ir Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4. kārta. Pašlaik ir pabeigta ūdensvada un kanalizācijas izbūve Mārupē (Rīgas administratīvajā teritorijā), bet līdz gada beigām – arī Katlakalnā un Bolderājā. Šajās apkaimēs ir privātmāju rajoni, kuru iedzīvotāji izmanto lokālas kanalizācijas ietaises. Mārupes iedzīvotāji jau nākamā gada sākumā varēs kārtot nepieciešamos dokumentus, lai pieslēgtu īpašumus centralizētajai ūdensapgādei un kanalizācijai. Plānots, ka Katlakalnā un Bolderājā ūdensapgādes projekts tiks pabeigts šogad decembrī. Tāpēc vēl neilgu laiciņu iedzīvotājiem vajadzēs paciest neērtības – saraktās ielas un satiksmes ierobežojumus, bet nekā citādi šo projektu nav iespējams īstenot.

Bolderājā un Katlakalnā kopumā centralizētajiem tīkliem varēs pieslēgt apmēram 760 īpašumu, un jau nākamā gada sākumā šajos rajonos ūdensapgādes un notekūdeņu savākšanas pakalpojumi būs pieejamāki aptuveni 4200 iedzīvotājiem. Uzņēmumā uzsver, ka dzeramais ūdens, ko iedzīvotāji saņems no centralizētās ūdensapgādes sistēmas, pilnībā atbilst Eiropas Padomes direktīvas kvalitātes prasībām, bet privātmāju sadzīves notekūdeņi tiks novadīti uz attīrīšanas iekārtām, nevis neattīrīti nonāks apkārtējā vidē.

A. Mucenieks informē, ka tuvākajos gados, lai samazinātu avāriju risku, novecojušos ūdensvada un kanalizācijas tīklus remontēs un nomainīs arī citviet Rīgā. Kur tas būs iespējams, šos darbus paveiks ar beztranšeju rakšanas metodi, un tie notiks galvenokārt nakts stundās, lai netraucētu iedzīvotājus.

Vēl viena no ūdenssaimniecības projekta sastāvdaļām ir Baltezera atdzelžošanas stacijas izbūve. Pēc jaunās stacijas uzbūvēšanas Rīgas austrumu puses iedzīvotāji saņems ūdeni ar mazāku dzelzs un mangāna saturu, bet saistībā ar šo projektu vēl lielāks darbs ūdens kvalitātes uzlabošanā sāksies nākamgad. Tiks uzsākta ilgstoša ūdensvada tīklu skalošana, jo uz cauruļu sienām ir uzkrājušies nogulsnējumi, ko var noņemt ar īpašu tehniku.

Vairākus gadus ilgst un arī turpināsies aizbīdņu nomaiņas programma, un lielākā daļa liela diametra aizbīdņu jau ir nomainīti ar jauniem. Ar novecojušajiem aizbīdņiem nevar pilnībā noslēgt pilsētas ūdensvada tīkla posmus. Aizbīdņi nav mainīti 40–50 gadus, ir aizsērējuši, bojāti, tāpēc avārijas vai remonta gadījumā nākas ne tikai ilgāk remontēt, bet noslēgt ūdeni daudz lielākam iedzīvotāju skaitam. Savukārt jauns aizbīdnis ļauj ātri noslēgt ūdeni tikai konkrētam posmam, nepagarinot remonta laiku. Tādējādi Rīgas ūdens klientiem ir īsāks pārtraukums, kad jāiztiek bez ūdens.

***

UZZIŅAI

Attīrīšanas stacijas Daugavgrīva rekonstrukciju 12 miljonu eiro apmērā finansēja SIA Rīgas ūdens. Projektu līdzfinansēja PURE (Project on Urban Reduction of Eutrophication) fonds ar 400 000 eiro ieguldījumu.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais