Rīgā tiks būvēta jauna ūdens atdzelzošanas stacija

© publicitātes foto

Baltezerā ir uzsākta jaunas dzeramā ūdens stacijas būvniecība, kam jānoslēdzas nākamajā gadā. Izpētītie pazemes ūdens resursi liecina, ka Baltezera apkaimē iespējams iegūt 36 miljonus kubikmetru ūdens gadā. Savukārt jaunā atdzelžošanas stacija šajā rajonā iegūto ūdeni padarīs mazāk cietu, tātad – kvalitatīvāku.

No pazemes ūdensgūtvēm piegādātais ūdens jau ir ļoti kvalitatīvs, bet jaunās dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas būvniecība notiek projekta Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4. kārta ietvaros, jo saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvas prasībām ir jāpanāk, lai dzeramajā ūdenī, ko saņem Daugavas labā krasta iedzīvotāji, dzelzs un mangāna saturs būtu mazāks. Veselībai ūdens ar augstu dzelzs saturu nekaitē, tā galvenokārt ir estētiska problēma, kas ar laiku bojā sadzīves tehniku. Arī pašreiz mangāna daudzums dzeramajā ūdenī cilvēku veselībai ļaunumu nenodara, tomēr Eiropas Savienība ir devusi tikai pārejas laiku, lai SIA Rīgas ūdens varētu izpildīt kvalitātes prasības.

SIA Rīgas ūdens valdes priekšsēdētāja Dagnija Kalniņa norāda, ka jaunas dzeramā ūdens stacijas būve, lai arī noslēgsies nākamgad, taustāmu rezultātu rīdziniekiem ļaus ieraudzīt vēl pēc diviem gadiem. Nākamajā gadā tiks uzsākta ūdensvada tīklu skalošana, lai likvidētu gadiem ilgi uzkrājušos nosēdumus. Turpmākos pāris gadus caurules skalos, un tad mājokļos uz īsu brīdi var parādīties duļķains ūdens.

Ūdens rezerve Baltezera apkaimē ir ļoti liela un nesamazinās, uzsver hidroģeoloģe Andra Prole. Pašlaik rīdzinieki gadā patērē apmēram trešo daļu no Baltezera rajonā izpētītajiem ūdens resursiem. Savulaik ūdensvada tīkls Rīgā tika būvēts vienam miljonam iedzīvotāju, bet mūslaikos to izmanto ap 700 000 iedzīvotāju ik dienu. Arī tas ļauj prognozēt, ka Baltezerā ūdens resursi ir neizsīkstoši.

D. Kalniņa atgādina, ka pirms 110 gadiem, kad Baltezera sūkņu stacija sāka kalpot rīdzinieku vajadzībām, tā radīja nosacījumus rūpniecības izaugsmei Rīgā. Viņa izsaka cerību, ka jaunā atdzelžošanas stacija sekmēs līdzīgas iespējas uzņēmējdarbībai Latvijas galvaspilsētā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais