Atskats uz Latvijas Jūras akadēmijas 25. gadadienas svinībām

© Jānis Puķītis

Šis ir Latvijas jūrniecības izglītības jubilejas gads: pirms 225 gadiem Rīgā tika atklāta pirmā Navigācijas skola Latvijā, pirms 150 gadiem darbību sāka Ainažu jūrskola, pirms 25 gadiem sāka studijas Latvijas Jūras akadēmijas (LJA) studenti.

Šo gadu laikā interese par iespēju apgūt jūrnieka profesiju ir augusi, šogad akadēmija piedzīvoja 20. izlaidumu, kas bija lielākais augstskolas pastāvēšanās vēsturē – diplomu ieguva 150 akadēmijas beidzēju, šogad arī īpaši atzīmējams vēl kāds fakts – aprit 15 gadi, kopš akadēmija sākusi apmācīt jūras spēku virsniekus.

Latvijas Jūras akadēmija savu jubileju atzīmēja ar vairākiem pasākumiem oktobrī. 2. oktobrī – starptautiskie lasījumi, kur speciālisti no Nīderlandes, Igaunijas, Vācijas un Latvijas diskutēja par jūrniecības vēstures izpētei svarīgām tēmām. 3. oktobrī – rektora oficiālā pieņemšana par godu LJA jubilejai. 4. oktobra rītu sagaidījām ar piemiņas brīdi pie K. Valdemāra un E. Līva kapa, turpinājām ar piemiņas dievkalpojumu Rīgas Sv. Jāņa baznīcā un vakarā pulcējāmies kopā absolventu salidojumā kultūras pilī Ziemeļblāzma, kur tika aicināti vairāk nekā pusotra tūkstoša absolventu, kas beiguši Latvijas Jūras akadēmiju šajos divdesmit piecos gados.

Tika izdota arī piemiņas grāmata par godu akadēmijas divdesmit pieciem darbības gadiem, lielu pateicību grāmatas tapšanā izsakām Live Riga, DnB bankai un izdevējam Tenim Nigulim.