Pašvaldības dzīvojamās telpas piešķirtas 500 ģimenēm

© f64

Šogad Rīgas pašvaldība izremontējusi 93 īres dzīvokļus. Tas ir daudz, saka Mājokļu un vides departamenta direktora pienākumu izpildītāja Maira Megne. Pašvaldības īpašumā esošajos dzīvokļos plānots uzstādīt arī 500 ūdensskaitītājus, lai īrniekiem nenāktos apmaksāt visas mājas ūdens patēriņa starpību, jo šogad, mainoties normatīvajiem aktiem Latvijā, mājas kopējo ūdens starpību jāapmaksā tiem iedzīvotājiem, kuru dzīvokļos nav uzstādīti ūdensskaitītāji. Mājokļu un vides departaments šim nolūkam plāno prasīt līdzekļus arī nākamā gada budžetā.

Šogad izīrētas ap 500 dzīvojamās telpas pašvaldības rindā gaidītājiem. Sadarbojoties ar Labklājības departamentu, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām tiek nodrošināti viņiem piemērotāki servisa dzīvokļi, lai, piemēram, pārvietojoties ratiņkrēslā, cilvēks pats varētu savā dzīvojamajā telpā tikt galā ar sadzīvi. Šogad izīrēti 20 šādi dzīvokļi.

«Katru gadu dzīvokļu rinda pamazām sarūk. Šā gada lielākais notikums bija uzbūvētās sociālās dzīvojamās mājas Imantas 8. līnijā, kur kopumā tika izīrēti 287 dzīvokļi,» stāsta M. Megne. Viņa piebilst, ka, par lielu pārsteigumu, daudzi rindā gaidītāji atteikušies no labiekārtotajiem sociālajiem dzīvokļiem Imantas 8. līnijā šķietami nenozīmīgu iemeslu dēļ. Viens gribējis, lai ir vanna, nevis duša, citam nav paticis skats pa logu, bet vēl kādam bijušas pretenzijas, ka virtuves un istabas zonas nav savstarpēji nodalītas. «Cilvēki reizēm nenovērtē to palīdzību, ko sniedz pašvaldība. Gribētu uzsvērt, ka šī ir pašvaldības palīdzība, kas tiek sniegta faktiski krīzes situācijā. Kļūst bēdīgi, ja cilvēki nesaprot, kāda ir arī viņu pašu līdzatbildība par savu dzīvi, tajā skaitā dzīvojamo telpu. Nesen bija situācija, kad sievieti izlika no dzīvokļa par parādiem. Piedāvājām viņai vairākus variantus – mazāku platību, dzīvojamo telpu ar daļējām ērtībām, lai cilvēks nepaliktu uz ielas. Viņa atteicās no visiem variantiem. Jāsaprot, ka varam piedāvāt to, kas mums ir. Rezultātā tiesu izpildītāji viņu izlika no dzīvokļa, bet tad jau ir cits reģistrs dzīvokļu rindā un iespējas palīdzēt,» ar nožēlu konstatē M. Megne.

Iespējams, dzīvokļu jautājumu varētu risināt ātrāk, ja rindā gaidītāji, kam nav katru dienu jādodas uz darbu Rīgā, piekristu pārcelties uz Rīgas pašvaldībai piederošajiem dzīvokļiem ārpus galvaspilsētas. Piemēram, uz Baldoni vai Ropažiem. Taču cilvēki nevēlas pārcelties, un daudzi denacionalizēto namu īrnieki atsakās no dzīvojamās telpas, ja pašvaldība nevar to ierādīt Rīgas centrā.

Mājokļu un vides departamenta speciālisti sadarbībā ar Labklājības departamentu veic izglītojošu darbu ar komunālo maksājumu parādniekiem – skaidro, kā rīkoties, ja iekrājies parāds vai īrnieks nespēj samaksāt komunālos maksājumus. Ne vienmēr situācija kļūst kritiska, ja vien īrnieks laikus sāk to risināt.

Šogad budžetā tika piešķirti ievērojami līdzekļi pašvaldības dzīvokļu remontam. «Tie ir labā kvalitātē izremontēti dzīvokļi, pati pārbaudīju. Mēs piedāvājam īrēt tikai dzīvošanai derīgas dzīvojamās telpas, kuras ir izremontētas vai kurās īrniekam jāveic kosmētiskais remonts,» skaidro M. Megne. Par pašvaldības līdzekļiem regulāri notiek arī krāšņu remontdarbi maznodrošināto, pensijas vecumu sasniegušo vai darbnespējīgo īrnieku dzīvokļos.

***

UZZIŅAI

Dzīvokļu rinda (2014. gads)

• Šā gada 1. janvārī palīdzības saņemšanai rindā bija reģistrētas 5511 personas (ģimenes), no tām 3448 – denacionalizēto namu īrnieki. Savukārt 30. oktobrī palīdzības saņemšanai ir reģistrētas 4730 personas (ģimenes), no tām 2728 ir denacionalizēto namu īrnieki.

• No 1. janvāra līdz 30. oktobrim no jauna palīdzības saņemšanai reģistrētas 675 personas (ģimenes), no tām 73 ģimenes, kurās audzina trīs un vairāk bērnu, kā arī 243 personas (ģimenes) sociālās dzīvojamās telpas izīrēšanai.

• Šā gada vasarā ekspluatācijā nodotajās trijās jaunajās sociālajās mājās Imantas 8. līnijā 1 izīrēti 287 sociālie dzīvokļi, t. sk., 8 servisa dzīvokļi (pielāgoti cilvēkiem ar īpašām vajadzībām), bet pavisam šogad izīrēti 20 servisa dzīvokļi, starp tiem arī personām, kuras audzina bērnu ar invaliditāti.

• Kopumā līdz 30. oktobrim izīrētas 498 dzīvojamās telpas.