Rīgas dome piespiedīs sakārtot graustu Jēkaba ielā

© Kaspars Krafts, f64

Rīgas domē tiek izskatīts jautājums, kā piespiedu kārtā likt sakārtot nesen izdegušo ēku Jēkaba ielā 24. Trīsstāvu dzīvojamajai ēkai ir bojāts viss mansards un jumta segums, kā arī starpstāvu pārsegumi, un ēka apdraud gājēju drošību.

Konstatēts, ka nav uzsākti rekonstrukcijas un restaurācijas darbi, bet uz pašvaldības un citu institūciju vēstulēm ēkas īpašniece SIA Jēkaba parks neatbild. Tāpat arī tā nav iesniegusi pieprasītos projektus un pildījusi dažādus būvinspektoru norādījumus. Vienlaikus atzīts, ka SIA Jēkaba parks ir atzīta par maksātnespējīgu ar 2009. gada 13. janvāri.

Civillikums nosaka, ka katram būves īpašniekam ir jātur sava būve tādā stāvoklī, ka no tās nevar rasties kaitējums ne kaimiņiem, ne garāmgājējiem, ne arī tās lietotājiem. Ēkas Jēkaba ielā 24 tehniskais stāvoklis ir bīstams. Ja būves īpašnieks vai valdītājs, pretēji attiecīgās varas pieprasījumam, nenovērš draudošās briesmas, attiecīgajai iestādei būve jāsaved kārtībā vai arī pavisam jānojauc uz īpašnieka rēķina.

Ja Jēkaba parks mēneša laikā nepabeigs ēkas sakārtošanas darbus un ne vēlāk kā divu mēnešu laikā neveiks fasādes apsegšanu ar dekoratīvo pārsegu, tad pašvaldības Īpašuma departamentam tiks uzdots veikt īpašuma piespiedu sakārtošanu.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais