Lācplēša dienā Rīgas mūrī svecītes dedzināt būs aizliegts

© f64

Rīgas pils mūra sienas restaurācija pēc degošu svecīšu novietošanas pērn izmaksāja 21 000 eiro. Tāpēc rītvakar iedzīvotāji aicināti svecītes novietot zaļajā zonā un uz ietves, nevis uz mūra izvirzītās daļas.

Rīgas pils rekonstrukcijas-restaurācijas projekta būvuzraugs Bruno Fībings saka – nevajag dedzināt mūri ar lāpām, to pēdas vēl ir saskatāmas, kaut arī bojātās vietas ir atjaunotas. Uz mūra vairs nav iedobju un spraugu starp ķieģeļiem, kā iepriekš, kur varēja izvietot svecītes, tāpēc to novietošana uz mūra izvirzītajām daļām atkal draud ar restaurāciju, jo mūra vēsturiskos ķieģeļus neatgriezeniski bojā svecīšu izdedži un liesmiņu radītais karstums.

Pašlaik mūra restaurācijas darbi ir gandrīz pabeigti, ir attīrīti svecīšu notecējumi un atjaunoti bojātie ķieģeļi un šuvojums, lai pasargātu mūri no mitruma. Ir noslēgusies gandrīz visa Rīgas pils vēsturiskā apkārtmūra restaurācija Daugavas pusē 280 metru garumā un apmēram 950 kvadrātmetru platumā, bet vēl turpinās Pils laukuma pusē, informē VAS Valsts nekustamie īpašumi. Nokrišņu un citu apstākļu ietekmē pils mūra sienas bija kļuvušas nedrošas, daļa no ķieģeļiem bija izkritusi, vietām mūra daļas apdraudēja garāmgājējus.

Rīgas dome informē, ka Lāč-plēša dienas vakarā pašvaldība slēgs satiksmi 11. novembra krastmalā, posmā starp Akmens un Vanšu tiltiem, lai cilvēki varētu netraucēti piedalīties tradicionālajā svecīšu nolikšanas pasākumā pie Rīgas pils. Lai gājēju pārvietošanās krastmalā nebūtu apgrūtināta, satiksme būs slēgta no pulksten 18 līdz 24.

Novembrī pirms Lāčplēša dienas un Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas Rīgas dome piedāvā iedzīvotājiem iespēju bez maksas saņemt sarkanbaltsarkanās lentītes. Tās pieejamas Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centros Kungu ielā 7/9, Brīvības ielā 49/53, Daugavpils ielā 31, Dzirciema ielā 26, E. Smiļģa ielā 46 un Rūpniecības ielā 21. Lentītes jau ir salocītas un gatavas piespraušanai pie apģērba.

Latvijā

“Migrācija ir jāpieņem kā notiekošs faktors,” tālrādē izteicās Valsts kancelejas Inovācijas laboratorijas vadītāja Evija Taurene. Par šo atziņas “pērli” jau ir runāts pietiekami, tāpēc mani vairāk interesēja pati Inovācijas laboratorija. Ko tā “ēd”? Uz ko tiecas?

Svarīgākais