Sarkandaugavā dzīvojamajā mājā plosās uguns; evakuēti 33 cilvēki

© f64

Divu ugunsgrēku dēļ no četrstāvu dzīvojamās ķieģeļu ēkas Sarkandaugavā, Sīmaņu ielā, evakuēti mājas iedzīvotāji, un patlaban ugunsnelaime nav likvidēta saistībā ar ēkas sienā esošām plaisām, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere.

Pirmo izsaukumu par Sīmaņu ielā degošu četrstāvu ķieģeļu dzīvojamo ēku ugunsdzēsēji saņēma aizvadītajā vakarā plkst.21.37. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji secināja, ka ēkas pagrabā deg sadzīves mantas 15 kvadrātmetru platībā, kā arī ēkā bijis spēcīgs sadūmojums. No ēkas tika evakuēti 22 iedzīvotāji, un ugunsgrēku dienesta darbiniekiem izdevies likvidēt plkst.00.47.

Taču plkst.4.34 ugunsdzēsēji saņēma atkārtotu izsaukumu uz šo pašu ēku. Pēc ierašanās Sīmaņu ielas mājā, ugunsdzēsēji secināja, ka šoreiz ugunsgrēks izcēlies citā vietā, turklāt šoreiz redzamas arī atklātas liesmas. Otrajā epizodē degšanas platība bijusi 50 kvadrātmetri.

Ugunsdzēsēji no ēkas otrajā reizē evakuējuši 24 cilvēkus, bet deviņi ēkas iemītnieki no ēkas izglābti, ugunsdzēsējiem izmantojot kāpnes un elpošanas maskas.

Plkst.6.22 ugunsdzēsējiem izdevies liesmas lokalizēt, taču pirmajā stāvā no liesmām sienā izveidojušās palielas plaisas, kas varētu ietekmēt nesošās konstrukcijas. Drošības apsvērumu dēļ ugunsdzēsējiem savu darbu nācies pārtraukt, un ugunsdzēsēji ēku pametuši.

Plkst.9.22 notikuma vietā ieradies namu apsaimniekotāja būvinženieris, lai novērtētu ēkas drošības stāvokli. Patlaban pie ēkas atrodas četras ugunsdzēsēju autocisternas, taču dzēšanas darbi ir pārtraukti. Ugunsdzēsēji ēkā nedosies iekšā līdz brīdim, kad būs zināms, cik bīstamas var būt plaisas sienās.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Vetere, pašvaldība saistībā ar notikušo organizē iespēju Sīmaņu ielas mājas iedzīvotājiem ar mērķi sasildīties patverties blakus esošajā vidusskolā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Pašvaldības policijas pārstāve Inese Krieviņa, tā kā konstatēto plaisu dēļ uzturēšanās ēkā pagaidām var būt drošību apdraudoša, līdz būvuzraugu pārbaudes beigām, kas pašlaik jau notiek, visi ap 20 ēkas iedzīvotāji ir evakuēti un pagaidām uzturas "Rīgas satiksmes" nodrošinātā autobusā. Tuvākajā laikā jābūt ekspertu slēdzienam par ēkas drošību - Rīgas pilsētas būvvalde pieaicinājusi speciālistus, kuri novērtēs, vai mājā drīkst atgriezties. Viņi ieradīsies pēc divām trīs stundām.

Rīgas domē informē, ka VUGD iedzīvotājiem atļāvis ieiet mājā pēc dokumentiem, naudas, siltām drēbēm u.c. lietām. Sociālais dienests nodrošinājis siltu tēju termosos.

Rīgas domē arī informē, ka, ja atgriezties nedrīkstēs, tiks risināts jautājums par cilvēku izmitināšanu dienesta viesnīcās. Vietu pietiks visiem, kam tas būs nepieciešams un kas to vēlēsies.

Svarīgākais