Kontrolēs alkohola tirdzniecību naktīs

© F64

Rīgas Pašvaldības policijai ciešā sadarbībā ar Valsts policiju, Valsts ieņēmumu dienestu un Rīgas domes atbildīgajām iestādēm aktīvāk jāseko, lai tiktu ievēroti alkoholisko dzērienu tirdzniecību reglamentējošie normatīvie akti, un jāpastiprina sabiedriskās kārtības uzraudzība attiecīgajās tirdzniecības vietās un to apkārtnē – tā šodien nolēma Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja.

 Savukārt Rīgas pilsētas izpilddirektors aicināts organizēt Rīgas domes saistošo noteikumu projekta izstrādi par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības ierobežošanu, paredzot nosacījumu saņemt atļauju no pašvaldības.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais: „Alkoholisko dzērienu tirdzniecība nakts laikā joprojām ir iemesls lielam skaitam sabiedriskās kārtības pārkāpumu Rīgā. Ar šo tirdzniecību nodarbojas veikali, kuros iekārtotas tā sauktās kafejnīcas – parasti veikala telpās pie sienas vienkārši tiek piesists dēlis, kurš imitē bāra leti. Un uz kafejnīcām neattiecas aizliegums tirgot alkoholu pēc pulksten 22. Faktiski pudele tikai tiek atvērta, labākajā gadījumā tās saturs pārliets gana ietilpīgajā glāzē, un pircējs ir iegādājies dziru, kuru ņemt līdzi. Tā ne tikai tiek apiets likums, bet veikala apkārtnē veidojas kriminogēna situācija, tiek traucēts cilvēku naktsmiers. Pašvaldības policijai esam uzdevuši pievērst šai problēmai pastiprinātu uzmanību, taču principiāls risinājums tas nav. Valstī neeksistē normatīvā bāze, kas ļautu ierobežot šo ūķu darbību, tāpēc gribam izstrādāt saistošos noteikumus, paredzot pašvaldībai tiesības izsniegt licenci alkohola tirdzniecībai savā teritorijā un konstatētu pārkāpumu gadījumā šo licenci anulēt. Protams, mēs sagaidām, ka šo noteikumu pieņemšana izraisīs aktīvu pretestību, taču cita ceļa nav. Līdzīgi jau ir bijis ar „legālajām narkotikām”, kad tikai pēc mūsu spiediens likumdevējs ķērās pie to aprites ierobežošanas”.

Pērn un šogad Rīgas Pašvaldības policijas redzeslokā nonāca 86 tirdzniecības vietas, kuros pārdoti alkoholiskie dzērieni. Par to darbību tika saņemti 695 policijas izsaukumi un sūdzības. Pēc iedzīvotāju atkārtoti sniegtās informācijas, šīs tirdzniecības vietas tika apsekotas vēl 200 reižu. Šajā laikā saņemti arī 520 izsaukumi, kas saistīti ar nakts miera traucējumiem šo objektu dēļ, kopumā konstatējot 261 administratīvo pārkāpumu.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais