Baltā nakts ar pasākumiem lutinās

© F64

«Šoreiz organizētāji īpaši padomājuši par ģimenēm ar bērniem. Grostonas ielā un Mežaparkā mazajiem ķipariem būs radošās darbnīcas, kuras savu darbību sāks jau pusdienlaikā,» par 6. septembrī Rīgā notiekošās Baltās nakts jaunāko apmeklētāju iespējām informē Baltās nakts 2014 iniciatīvu programmu koordinators Kaspars Bērziņš.

Šogad Rīgā notiks jau 9. Baltā nakts, kuras ietvaros cilvēkus priecēs neskaitāmi bezmaksas pasākumi – koncerti, izstādes un filmas. Foruma programma ir īpaši spilgta, pateicoties starptautisko mākslinieku un projektu lielajai daudzveidībai. Baltajā naktī piedalīsies mākslinieki no Briseles, Parīzes un citām pilsētām. «Trešā daļa no visiem pasākumiem ir iniciatīvas projekti. Piedāvāto projektu spektrs ir plašs – kopumā skatāmi 54 projekti. Galvenās norises vietas ir Rīgas centrā, Vecrīgā un Pārdaugavā,» stāsta K. Bērziņš. Šā gada Baltā nakts ir veltīta Parīzei, tādēļ tās ietvaros būs aplūkojami daudzi franču mākslinieku darbi.

«Pie mums, Francijas institūtā, būs skatāma franču fotogrāfa Stefana Sudjēra izstāde, kurā būs atspoguļots fotogrāfa ceļojums ar kājām pāri visai Latvijai. Tajā iespējams ieraudzīt to, kā Latvija izskatās no ārzemnieka skatpunkta,» par vienu no daudzajiem projektiem stāsta Francijas institūta pārstāve Anna Sofija Lelonga. Viens no nozīmīgākajiem starptautiskajiem pasākumiem būs Jūlijas Stošekas kolekcijas videomākslas izstāde Lieliskā performance Rīgas Mākslas telpā, kuru Baltajā naktī papildinās divu kolekcijas dalībnieku piedalīšanās. «Pats noteikti došos uz pasākumu Lieliskā preformance, jo nevēlos palaist garām mākslinieku uzstāšanos. Tāpat apmeklēšu arī Vidzemes tirgus gaļas paviljonā notiekošu pasākumu Skaņu tirgus, kurš solās būt patiešām interesants. Un noteikti aiziešu arī uz Zinātņu akadēmijā notiekošo orķestra Sinfoneta Rīga koncertu,» par savu pasākumu izvēli stāsta Baltās nakts 2014 programmas koordinators Ģirts Ozoliņš. Ievērības cienīgi pasākumi notiks VEF Kultūras pilī, kur būs skatāma franču mākslinieku izrāde, papildināta ar video izstādi.

Arī par iespējamo nekārtību novēršanu padomāts. «Par Baltās nakts apmeklētāju drošību rūpēsies policijas darbinieki, kuriem ir pilns norišu vietu saraksts, kā arī paši projektu organizatori, kas rūpēsies par apsardzi. Tomēr līdzšinējā pieredze rāda, ka publika ir ļoti kulturāla,» ar lepnumu stāsta Ģ. Ozoliņš. Pie Brīvības pieminekļa būs kultūras foruma Baltā nakts informācijas centrs, un sabiedriskais transports uz Rīgas lielākajiem mikrorajoniem kursēs līdz pat plkst. 2 naktī.

Latvijā

Nupat piedzīvotie rekordlielie plūdi Polijā, Austrijā un citās valstīs pavēra neticamas postījumu ainas. Pēdējā laikā pieredzētais dabas stihiju biežums Eiropā, tostarp Latvijā, mudina cilvēkus vairāk domāt par to, kā finansiāli nodrošināties pret neparedzētiem zaudējumiem. Ja pirms 10 gadiem reti kurš iedzīvotājs Latvijā satraucās par vētras radītiem bojājumiem savam īpašumam, tad tagad katrs trešais norāda, ka bažījas par iespējamiem postījumiem, ko var nodarīt dažādas dabas stihijas.

Svarīgākais