Ietvju tīrību kontrolēs stingrāk

Ietvju un ielu tīrība Rīgā turpmāk tiks kontrolēta daudz biežāk, savukārt Vecrīgā pastiprināti tīrīs ielas. Sods par nekoptu teritoriju paredzēts līdz pat 1000 latiem, kas krīzes laikā ir iespaidīga summa.

Diemžēl liela daļa namu apsaimniekotāju un īpašnieku pret saviem pienākumiem izturas nevīžīgi, saka Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča preses sekretārs Uģis Vidauskis. Rīgas sabiedriskās kārtības noteikumi paredz, ka apsaimniekotāja (īpašnieka) pienākums ir līdz pulksten 8 notīrīt un nokaisīt ar pretslīdes materiāliem ietves un ielas. Sliktos laika apstākļos tas jādara visas dienas garumā. Tomēr noteikumos nav precīzi noteikts, ka, piemēram, trotuāram jābūt gludam līdz asfalta segumam, taču ir rakstīts, ka cilvēkiem nedrīkst būt bīstami pa to pārvietoties.

J. Radzevičs uzdevis pilsētas izpilddirekcijām īpaši kontrolēt ietvju un brauktuvju tīrību un regulāri pieprasīs atskaitīties visām administratīvajām inspekcijām. Sods fiziskām personām ir līdz 250 latiem, bet juridiskām – līdz 1000 latiem. Ja cilvēks ir guvis traumu uz nesakoptas ietves, tad ātrajai palīdzībai jālūdz fiksēt precīzu adresi, datumu un laiku, kad tas noticis. J. Radzevičs atgādina, ka gadījumā, ja gājējiem rodas zaudējumi netīrītu ietvju vai māju jumtu dēļ, viņi var vērsties pret apsaimniekotājiem civiltiesiskā ceļā.

Norādot, ka svētku laikā galvaspilsētu apmeklē daudz tūristu, Rīgas mērs Nils Ušakovs pieprasījis īpašu kontroli tieši pilsētas centrā un Vecrīgā. "Mēs aicinām uz Rīgu ārvalstu tūristus, daudzi rīdzinieki un citu Latvijas pilsētu iedzīvotāji brauc uz Vecrīgu, lai baudītu pilsētu Ziemassvētku rotājumos, apmeklētu gadatirgus un kultūras pasākumus," par pilsētas tēlu gādā domes priekšsēdētājs. Tā kā lielākā daļa namu centrā ir privātīpašumi, Rīgas Austrumu izpilddirekcijas administratīvā komisija pastiprināti kontrolēs, vai īpašnieki un apsaimniekotāji ir attiecīgi uzkopuši ietves.

***

UZZIŅAI

• Ja vēlaties informēt par slikti notīrītām ietvēm, zvaniet:

Rīgas Austrumu

izpilddirekcijā – 67013513, Rīgas Pārdaugavas

izpilddirekcijā – 67012334, Rīgas Ziemeļu

izpilddirekcijā – 67026694.

• Ar sūdzībām par nenotīrītām ietvēm var zvanīt Rīgas pašvaldības policijai.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais