RPIVA 20 gadu jubilejas zīmē

© F64

Vasara Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) studentiem un docētājiem pārsvarā nav slinkošanas, bet radošas atpūtas laiks. Piesātināta ir ne tikai vasara, bet gads kopumā, jo tas aizrit akadēmijas 20 gadu jubilejas noskaņās.

«Šovasar, akadēmijas 20. jubilejas gadā, bijām īpaši aktīvi un ar panākumiem piedalījāmies Baltijas studentu XVII dziesmu un deju svētkos Gaudeamus Daugavpilī, Pasaules koru olimpiādē Rīgā, trimdas latviešu dziesmu un deju svētkos Kanādā, Saulkrastu džeza festivālā, Pasaules malēniešu salidojumā Jaunlaicenē. Vairākos novados kopā ar pašvaldībām organizējām radošus seminārus par jaunu studiju programmu un speciālistu nepieciešamību, bija lieliski valsts eksāmenu koncerti, mūsu Bērna valodas pētījumu centra pārstāvji bija pieredzes apmaiņā Bilgi universitātē Turcijā, kur pēta turku bērnu valodu, un, atgriežoties Latvijā, nokļuvām tieši to jauniešu iestājeksāmenā, kuri vēlas kļūt par mūzikas skolotājiem ar specializāciju džezā, tādēļ man blakus ir Paula Dukure, kura vēlas studēt RPIVA,» stāsta Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas rektore Dace Markus.

Uzturēs kvalitāti

Pamatojot savu izvēli par labu RPIVA, Paula Dukure stāsta: «Akadēmija piedāvā man interesējošo studiju programmu, kur varēšu vēl vairāk izzināt džeza mūziku, kā arī gūt iemaņas pedagoga darbā, jo nereti aizdomājos, ka to, ko māku tagad es, varētu iemācīt citam. Gribu apgūt pareizu mācīšanas praksi. Turklāt programma ietver vēl virkni mani saistošu kursu, piemēram, psiholoģiju.» Paula nākotnē vēlas būt dziedātāja, bet papildus strādāt par pedagoģi.

RPIVA rektore uzsver, ka arī šogad studēt gribētāju netrūkst, tomēr akadēmija netieksies pēc masveidības, bet uzturēs kvalitāti: «Tas ir mīts, ka skolotāju Latvijā ir par daudz un viņiem nav kur strādāt. Absolventu aptaujas liecina, ka mūsu sagatavotie pirmsskolas, sākumskolas un pamatskolas skolotāji čakli strādā specialitātē.»

Absolventu skaits pārsniedz 20 000

Teju klāt būs 1. septembris, kas tik ieskandināts ar Gudrības ābola svētkiem pirmkursniekiem. «Mums ir pašu stādīta Gudrības ābele, bet šovasar absolventi nolēma, ka gudrības nekad nav par daudz, un uzdāvināja vēl vienu ābelīti. Gudrību, protams, iegūst izglītojoties. Dārgu mantu kāds var atņemt, to var pazaudēt, bet izglītība ir tā vērtība, ko neviens nevar atņemt, tā tikai jāliek lietā! Pie mums šajos gados izglītību ieguvuši pāri par 20 000 absolventu un vēl ir ļoti daudz dažādu kursu beidzēju, jo akadēmija piedāvā arī iespējas iegūt citu kvalifikāciju, sekot jaunumiem savā specialitātē, var kā klausītāji apgūt atsevišķus studiju kursus,» stāsta rektore.

Viņa ir pārliecināta, ka 17. oktobrī atzīmējamā 20 gadu jubileja ir akadēmijas stabilitātes zīme, ko nevar sasniegt bez attīstības. «Gatavojam jubilejas grāmatu, kurā uzrakstīju: «Esam strauji progresējuši un esam arī klupuši, caur kļūdām meklēdami pareizāko ceļu. Piedaloties problēmu risināšanā gan akadēmijā, gan Latvijas augstākajā izglītībā kopumā, pēdējos piecos gados esam norūdījušies un kļuvuši pieredzes bagātāki.» Tādi jūtamies – enerģiski, radoši, apceram jaunas idejas, zinātniskajā un studiju darbā veicināsim starpnozaru, starpdisciplinārus, starpaugstskolu un starptautiskus projektus, programmas un inovācijas. Manuprāt, pārāk maz apgūta ir starpdisciplināro programmu pieredze. Tā paver tik daudz iespēju, kā, kombinējot vairākas disciplīnas vai nozares, atrast ko pilnīgi jaunu, dod studentiem plašāku izglītību, kas savukārt veicina viņu konkurētspēju darba tirgū. Sekmīgi mums jau darbojas studiju programma, kas ļauj iegūt pirmsskolas un sākumskolas skolotāja kvalifikāciju, kā arī programma, kurā izglītības darba vadītājs apgūst arī kāda priekšmeta skolotāja profesiju,» skaidro D. Markus.

Jubileju sagaida ar vairākām grāmatām

Rektore ar lepnumu stāsta, ka akadēmijā strādājošo ievēlēto zinātņu doktoru skaits stabili ir virs 70%, tajā skaitā ir arī akadēmijas bijušie studenti, kuri nolēmuši turpināt savu profesoru darbu. «Jubileju sagaidām ar mūsu docētāju Daces Augstkalnes, Dainas Dzinteres un Ingas Stangaines grāmatu Bērna komunikatīvās kompetences attīstība, Daces Markus un Dzintras Bondas (ASV) monogrāfiju Ievads fonoloģijā, vēl būs bagātīgs zinātnisko rakstu krājums Bērnu valoda 21. gs. Latvijā un daudzi citi panākumu apliecinājumi,» informē D. Markus.

Sveicot iedzīvotājus Rīgas svētkos, RPIVA pateicas arī tām pašvaldībām, kuras atbalsta izglītību gan reģionu augstskolās, gan RPIVA filiālēs, jo saprot, ka ikviens izglītots iedzīvotājs novadam ir pievienotā vērtība. «Draugus, kolēģus un absolventus gaidām svētkos Rīgas Latviešu biedrībā 17. oktobrī pulksten 19.00, iepriekš reģistrējoties atbilstoši mājaslapā www.rpiva.lv norādītajam,» uz kopīgajiem svētkiem aicina akadēmijas rektore.

Svarīgākais