Vairāk nekā simts būvnieku zaudējuši darbu Gaismas pilī

© Andrejs Terentjevs, f64

Lai arī Gaismas pils piektais no 12 paredzētajiem stāviem drīzumā būs uzcelts, finansējuma būtiska samazinājuma dēļ šogad darbu zaudējuši simts būvdarbos iesaistīto. Arī nākamā gada prognozes nav iepriecinošas, jo būvdarbiem plānoto 60 miljonu vietā atvēlēts piecas reizes mazāk līdzekļu.

Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA), kurā apvienojušies trīs būvniecības uzņēmumi – a/s RBSSKALS, SIA Skonto būve un SIA Re & Re, gada sākumā Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecībā nodarbināja apmēram 230 darbinieku, bet tagad strādā vien 110 cilvēku, un līdzīgs skaits varētu būt arī nākamgad. «Konkrētu skaitli ir grūti pateikt, jo darbinieku skaitu ir nācies samazināt daudziem apakšuzņēmējiem. Kopumā tie varētu būt vairāki simti,» Neatkarīgajai atzīst NBA pārstāvis Mārcis Krastiņš.

Lai pabeigtu būvdarbus likumā noteiktajā laikā līdz valsts 95. jubilejai 2012. gadā, šajā gadā būvniecībai bija nepieciešami 27 miljoni latu, bet tika piešķirti tikai 24,3 miljoni latu. Nākamgad Gaismas pils būvniecībai paredzēts piešķirt 12 miljonus latu, kas ievērojami ietekmēs grafiku un neļaus darbus pabeigt noteiktajā termiņā. Projekta paildzināšana nozīmē arī papildu izmaksas.

«Nākamajā gadā tupināsies ēkas karkasa betonēšana, ēkas sienu mūrēšana un tiks uzsākta LNB jaunās ēkas fasādes montāža. Nākamgad plānots uzsākt arī ēkas inženierkomunikāciju izbūvi. Jau janvārī iecerēts sākt ēkas fasādes montāžu,» par paredzamajiem darbiem informē M. Krastiņš.

Būvnieki sākotnējos aprēķinos bija paredzējuši gūt 5% peļņu no kopējām izmaksām, taču prognozes pagaidām nav labvēlīgas, un visticamāk, līdzīgi kā pērn, kad NBA gadu noslēdza ar 1938 latu lieliem zaudējumiem.

Svarīgākais