Margrietiņa paliek bez bērniem

© F64

Būvinspektoriem tomēr nav nācies dežurēt pie privātā bērnudārza Margrietiņa vārtiem, lai pārliecinātu vecākus, ka bērniem ir bīstami uzturēties tādos apstākļos. Vakar bērnudārza vadība pakļāvās būvvaldes prasībām, un bērnudārzs ir pārtraucis darbu.

Rīgas pilsētas būvvaldes darbinieki pirmdien, kāpjot pāri zemam dēļu žodziņam, iekļuva dārziņa teritorijā, jo viņu degungalā vārti tika aizslēgti. Redzētais inspektorus atkārtoti pārliecināja, ka bērnudārza telpas nedrīkst ekspluatēt. Bērnudārza vadība par to bija brīdināta jau pirms vairākiem mēnešiem.

Būvvaldes pārstāve Ilze Žūka Neatkarīgajai sacīja, ka rīt bērnudārza vadītāja izsaukta uz būvvaldi iepazīties ar atzinumu, bet jau tagad skaidrs, ka būs nepieciešams izstrādāt būvprojektu. Bez tā dārziņš savu darbību turpināt nedrīkstēs.

Nevienā citā pārbaudītajā bērnudārzā nebija konstatēti tik briesmīgi apstākļi, lai gan ar vismaz vēl vienu privāto bērnudārzu būvinspektoriem nācās pacīkstēties. Arī tad vairākas reizes tika prasīts pārtraukt telpu patvaļīgu ekspluatāciju, taču tās vismaz bija jaunas telpas. Savukārt Margrietiņa atrodas dzīvojamā mājā, kas nav pielāgota bērnudārza funkcijām, pagalmā ir pavirši pārklāta smakojoša bedre, mājas nesošajās sienās bez saskaņošanas izbūvētas durvis, spēļu laukums daļēji atrodas zem sapuvušas nojumes, vairākās vietās sienā ir izdrupuši ķieģeļi, kuri pēc kārtējās būvinspektoru vizītes vietām gan ir sacementēti.

Šogad spēkā stājās jauni Ministru kabineta noteikumi, kas daudzus privātos bērnudārzus nostādīja nepatīkama fakta priekšā – tie iekārtoti neatbilstošās telpās. Noteikumos gan teikts, ka bērnu uzraudzības pakalpojumu var sniegt arī pielāgotā ēkā vai citas publiskas ēkas vai dzīvojamās ēkas daļā, par kuru saņemts Veselības inspekcijas novērtējums par higiēnas prasību ievērošanu. Taču, pielāgojot ēkas daļu vai telpas, ir jāievēro būvniecības normatīvajos aktos noteiktā kārtība un prasības. Daudzi no bērnudārziem ir uzsākuši attiecīgas dokumentācijas sakārtošanu, bet četri uz būvvaldes prasībām nav reaģējuši. To vidū – arī Margrietiņa.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais