Ēku īpašniekus sodīs par neatbilstoša dizaina ēkas numurzīmēm

© Scanpix

Ņemot vērā, ka pagājis pusgads, kopš stājušies spēkā jaunie nosacījumi par ielu nosaukumu un ēku numura zīmju dizainu, turpmāk ēku īpašniekus par neatbilstoša dizaina zīmēm varēs sodīt, brīdina Rīgas pilsētas būvvalde.

Šie noteikumi paredz, ka pie izglītības un sabiedrisko iestāžu, kā arī daudzstāvu daudzdzīvokļu māju fasādēm, kas vērstas pret ielu un piebraucamo ceļu, jāizvieto iekšēji vai ārēji izgaismotas, palielinātas ēku numura zīmes. Turklāt ēkām, kuru garums sasniedz 20 un vairāk metrus, šīs numura zīmes jāizvieto abos ēku galos.

Tāpat noteikumos skaidri atrunāti nosacījumi telpu grupu numura zīmju izvietošanai, piemēram, virs ieejas dzīvojamās mājas kāpņu telpas jābūt skaidrai norādei par dzīvokļu numuriem - no kura līdz kuram dzīvoklim atrodas konkrētajā kāpņu telpā.

Ja ielu un laukumu nosaukuma zīmes neatbilst šiem noteikumiem vai saskaņā ar noteikumiem tās ir jāizvieto uz īpašnieka ēkas vai žoga, tad ēkas īpašniekam ar iesniegumu jāvēršas pašvaldības izpilddirekcijā, kas izgatavos tās par saviem līdzekļiem, lai šīs zīmes saņemtu un izvietotu. Savukārt ēkas numura zīmes ēkas īpašniekam ir jāizgatavo un jāizvieto par saviem līdzekļiem.

Būvvaldes pārstāve Ilze Žūka norāda, ka ielu nosaukumu un ēku numuru zīmēm ne tikai jāatbilst dizaina nosacījumiem - ēku īpašniekiem jāseko, vai numura zīmē atainotā informācija nav mainījusies un vai tā atbilst Adrešu reģistra datiem. Personām, kuras šaubās par šobrīd esošās adreses pareizību un tās iespējamo maiņu saistībā ar adresācijas sakārtošanas projektu, ir iespējams griezties Rīgas pilsētas būvvaldē.

Žūka piebilda, ka izmaiņu realizēšanai bija paredzēts sešu mēnešu pārejas posms - līdz šī gada 30.jūnijam.

"Izmaiņas izstrādātas, lai atvieglotu operatīvo dienestu darbu pilsētā, kur katra minūte var būt nozīmīga, lai glābtu cilvēku dzīvības. Pagājušā gada laikā esam intensīvi strādājuši pie šo noteikumu izveidošanas. Vairākkārt tikāmies ar dažādu operatīvo dienestu pārstāvjiem, uzklausot un analizējot būtiskākās adrešu atrašanas problēmas. Balstoties uz šo informāciju, izstrādājām piemērotākos risinājumus, kas sniegtu optimālu rezultātu, tajā pašā laikā domājot, kā samazināt ēku īpašnieku izdevumus, kas saistās ar šo noteikumu ieviešanu," uzsver Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Kā skaidro būvvaldes speciālisti, Rīgas pilsētā dažādos laika posmos uzstādīti vismaz piecu dažādu veidu virziena rādītāji uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem. Ar noteikumiem, kas stājušies spēkā 1.janvārī, noteikts vienots virziena rādītāju etalons visā pilsētā. Interesants jaunums ir ielas vai laukuma nosaukuma skaidrojuma plāksne, ko jāizvieto pie ielas pirmā un pēdējā nama. Skaidrojums tiks izvietots tikai ielām, kam nosaukums saistīts ar kultūrvēsturi.

Saistošo noteikumu izpildi kontrolēs Rīgas domes Administratīvā inspekcijas inspektori un Rīgas Pašvaldības policija. Par noteikumu neievērošanu paredzēti administratīvie sodi.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.