Rīgā apsaimniekotāji dažādi rēķina maksu par pakalpojumiem

Vismaz divi pašvaldības namu apsaimniekošanas SIA, aprēķinot maksu par vienu un to pašu pakalpojumu, izmanto dažādu metodiku. Piemēram, Kurzemes namu apsaimniekotājs (KNA) siltuma (siltumapgādes) sistēmas apkopē ierēķina visu dzīvojamo platību, ieskaitot balkonu vai lodžiju, savukārt Zemgale – ne.

Piemēram, Valdeķu ielas 66. nama privatizētam dzīvoklim konkrētā apkopes maksa aprēķināta par 48,90 kvadrātmetriem, kaut arī kopējā platība ir 50,10 kvadrātmetri. Savukārt Buļļu ielā 35a privatizētam dzīvoklim šī maksa tiek aprēķināta nevis no 52,04 kvadrātmetriem, bet no 53,54 – tātad ieskaitot balkonu. KNA paskaidroja, ka šādu aprēķināšanas metodiku pieprasot uzņēmums Rīgas siltums (RS), kura darbinieki divreiz gadā nākot atgaisot sistēmu un veicot nelielus remontdarbus. Domes Mājokļu un vides departamenta galvenā speciālista Nikolaja Blumberga un galvenā jurista Ata Jēkabsona atbildē teikts, ka siltumapgādes sistēmu tehniskā apkope tiek veikta, pamatojoties uz līgumu starp KNA un RS, kurā paredzēts, ka pakalpojumu maksas apmērs ir par viena dzīvokļa vai neapdzīvojamās telpas platības kvadrātmetru (netiek izdalīta apkurinātā platība). Tāpēc iedzīvotājiem tiek izrakstīti rēķini par visu dzīvojamo un neapdzīvojamo platību saistībā ar ēku iekšējo siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi. RS savukārt atbildēja, ka apsaimniekotājs pats nosaka, par cik lielu platību maksā. Arī KNA pamatoja, ka siltumsistēmas apkope kā apsaimniekošanas tarifs attiecas uz visu māju, un tas jāiekļauj apsaimniekošanas izdevumos.

Toties Zemgalē atsaucās uz domes lēmumu Par Rīgas dzīvojamā fonda ēku iekšējo siltumapgādes sistēmu tehniskās apkopes kārtību, kurā teikts: "Noteikt, ka par dzīvojamo ēku iekšējo siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi no iedzīvotājiem ik mēnesi tiek iekasēta maksa Ls 0,02 bez PVN par vienu dzīvokļa platības kvadrātmetru, neskaitot balkonus un nesiltinātas lodžijas."

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) solīja izvērtēt šo situāciju.

Jucekli skaidrojumā rada arī departamenta speciālistu sniegtā informācija, ka domes 2007. gada 12. jūnija lēmums Par dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanu Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošajām dzīvojamām mājām, dzīvokļiem un dzīvojamām telpām nosaka īres maksas apmēru pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošajās dzīvojamās mājās un tajā ietilpstošos izdevumus. Šis lēmums nav piemērojams attiecībās ar privatizēto dzīvokļu īpašniekiem. No tā izriet, ka īres maksu, kuru veido arī dzīvojamās mājas tehniskās uzturēšanas izdevumi, kuros ietilpst arī siltumsistēmas apkope, nedrīkst vēl atsevišķi prasīt no dzīvokļu īpašniekiem. Tomēr KNA tas tiek darīts, kā arī netiek atbildēts, kur tērēta iekasētā nauda.

Latvijā

Tuvākajā diennaktī debesis virs Latvijas būs diezgan skaidras un naktī austrumu rajonos gaiss var atdzist līdz -4 grādiem, bet sestdien dienā atkal būs mēreni silts, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Svarīgākais