Atklāta piemiņas zīme parku izveidotājiem Kūfaltam un Zeidakam

© F64

Atzīmējot Rīgas parku 135.gadadienu, 20. jūnijā Rīgas pilsētas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātes ēkai Raiņa bulvārī 19, tika atklāta piemiņas zīme izcilajiem Rīgas dārzniekiem, pilsētas dārzu pirmajiem veidotājiem Georgam Kūfaltam un Andrejam Zeidakam.

Līdz ar piemiņas zīmi tika uzstādīts figurāls parka sols pilsētas kanālmalas apstādījumos, kanāla labajā pusē pie Kūfalta stādītās platlapu liepas. 

Kompozīcijas elementus veidojis tēlnieks Ģirts Burvis, kompozīcijas autors ir arhitekts Ilmārs Briedis.

Atklāšanas ceremonijas uzveduma veidoja kino un teātra režisors, skatuves mākslas pedagogs Pēteris Krilovs.

Šī ir pirmā parka labiekārtojuma kompozīcija Latvijā, kas veltīta ainavu arhitektiem un daiļdārzniekiem. Georga Kūfalta (1853-1938) un Andreja Zeidaka (1874-1967) ieguldījums Rīgas apstādījumu struktūras izveidē un attīstībā ir saistīts ar pilsētas centra apstādījumiem, vienu no pirmajām dārzu pilsētām Eiropā - Mežaparku, Brāļu kapu memoriālais ansambli, daudziem vēsturiskiem Rīgas dārziem un parkiem. 

Rīgas Dārzu un parku direkcija tika nodibināta 1879.gadā. Par jaunās iestādes pirmo direktoru izraudzīts no Plēnes pilsētas Holšteinas zemē Vācijā nākušais Georgs Kūfalts. 1915.gadā viņa vietā stājās Kūfalta skolnieks, Kuldīgā dzimušais latviešu daiļdārznieks un ainavu arhitekts Andrejs Zeidaks, kurš pilsētas dārzus un parkus attīstīja nākamos 29 gadus.

Atklāšanā piedalījās Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), Kūfalta mazmazdēls Klemenss Fīdlers, SIA "Rīgas meži", Rīgas pašvaldības, biedrības "Riga, I Love You" un "Rietumu bankas" labdarības fonda pārstāvji.

Latvijā

Jūrmalā ir pabeigti būvdarbi Dzintaru dzelzceļa pārvada labajā pusē virzienā no Rīgas uz Majoriem, bet no šodienas būvdarbi tiks sākti pārvada kreisajā pusē virzienā uz Rīgu, nosakot jaunus satiksmes ierobežojumus, informē pašvaldība.

Svarīgākais