Rīgā notiks Pirmais Eiropas Sabantujs

© f64

Vērmanes dārzā šodien plkst.12 notiks Pirmais Eiropas Sabantujs - tatāru un baškīru tautas svētki.

Kā aģentūru LETA informēja pasākuma organizatoru pārstāvis Ramils Kadirovs, svētku programmā Rīgas iedzīvotāji varēs tuvāk iepazīt kaimiņus, tūristi un viesi - uzzināt ko jaunu, tatāri un baškīri - parādīt savas kultūras tradīcijas un vērtības.

Pirmajā Eiropas Sabantujā piedalīsies Tatarstānas prezidents Rustams Minnihanovs, kurš ieradīsies Rīgā pēc Rīgas domes un Latvijas tatāru uzaicinājuma.

Tatarstānas delegācija pirms svētku atklāšanas plkst.11 viesosies Rātsnamā, kur viesus uzņems Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). Rīgas mērs plkst.12 piedalīsies arī sabantuja svinībās Vērmanes dārzā.

Kadirovs pastāstīja, ka pirmo reizi iecere par Eiropas Sabantuja rīkošanu tika pausta pagājušajā gadā Otrajā Eiropas Tatāru jauniešu forumā Tallinā un to atbalstīja Pasaules Tatāru kongress un Pasaules Tatāru jauniešu forums.

Rīga par Pirmo Eiropas Sabantuja rīkošanas vietu neesot izvēlēta nejauši. Latvijas galvaspilsēta kopš seniem laikiem ir bijusi pilsēta ar bagātu kultūras dzīvi, un tāpēc šogad tā kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu. 2012.gadā Rīgā arī notika Pirmais Eiropas Tatāru jauniešu forums, kā arī regulāri šeit notiek Baltijas valstu tatāru un baškīru svētki.

"Saban" tulkojumā no tatāru valodas nozīmē "arkls", savukārt "tuy" nozīmē "svētki", "kāzas". Baškīru valodā - "habantuy". Svētkus svin vairāk nekā 1000 gadus, beidzoties pavasara sējas darbiem. Latvijā tatāri un baškīri Sabantuju rīko vairāk nekā 25 gadus. Kadirovs norādīja, ka Sabantujs ir nacionālā gara pērle, tatāru un baškīru kultūras dzīves spara avots. Viņš uzsvēra, ka tā ir iespēja atklāt jaunus talantus, sacensties spēkā un veiklībā, kopt un nodot tautas tradīcijas un kultūru no paaudzes paaudzē.

Sabantuja rīkotāji ir Latvijas tatāru un baškīru kultūras biedrība "Čišma" un Eiropas Tatāru jauniešu apvienība. Sabantuja sagatavošanā un organizēšanā piedalīsies tatāru un baškīru pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Vācijas, Čehijas un Lielbritānijas.

Svarīgākais