Starptautiskie eksperti Rīgā izstrādājuši priekšlikumus vēsturisko ēku ugunsdrošības uzlabošanai

© F64 Photo Agency

Piektdien, 6.jūnijā, noslēdzās Rīgas pašvaldības organizētā studiju vizīte projekta „Ugunsdrošības uzlabošana vēsturiskajās ēkās” starptautisko partneru speciālistiem, kuras laikā ugunsdrošības eksperti no Anglijas, Lietuvas, Portugāles, Polijas, Rumānijas, Spānijas un Ungārijas diskutēja par katras valsts pieredzi un izstrādāja priekšlikumus ugunsdrošības uzlabošanai pilsētu vēsturiskajos centros.

„Projekts, kurā iesaistījusies Rīgas pašvaldība un tā studiju vizīte Rīgā ir zīmīgs notikums pilsētas līdzsvarotas un atbildīgas attīstības sekmēšanā. Rīgas vēsturiskais centrs ir nozīmīga Pasaules kultūras mantojuma daļa, ko apstiprinājusi UNESCO, un viens no Rīgas prioritārajiem mērķiem ir šo mantojumu saglabāt arī turpmākajām paaudzēm. Projekta īstenošanas gaitā partneri kopīgi ir izstrādājuši rokasgrāmatu par ugunsdrošības uzlabošanu vēsturiskās ēkās, bet līdz 2014. gada nogalei, piesaistot projekta finansējumu, katrā no partnervalstīm būs izstrādāta „Rīcības programma ugunsgrēku monitoringam un prevencijai pilsētu vēsturiskajās zonās”,” stāsta Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta vadītājs Dzintars Balodis.

Projekta vadošā partnera pārstāvis, Tenerifes Ugunsdzēsības un glābšanas konsorcija prezidents Karloss Gonzaless projekta vizītes noslēgumā uzsvēra, ka Rīgā harmoniski sadzīvo vēsturiskais ar mūsdienīgo, tradīcijas ar inovācijām, amatniecība ar modernajām tehnoloģijām, vienlaikus cienot pagātnes vērtības: „Rīga ir pilsēta ar unikālu kultūrvēsturisko mantojumu, tādēļ ugunsdrošības jautājumi ir tie, ko nedrīkst atstāt bez ievērības. Mūsu kopējais uzdevums ir būt atbildīgiem un izdarīt visus preventīvos pasākumus, lai novērstu ugunsnelaimju apdraudējuma riskus un ar šī projekta palīdzību daļu no šī nozīmīgā darba būs izdevies paveikt”.

Vizītes laikā Rīgā no 4. līdz 6.jūnijam vienkopus pulcējās augstas klases speciālisti – ugunsdzēsības, vēsturisko vērtību aizstāvji un arhitekti, lai kopīgi diskutētu par aktuāliem jautājumiem ugunsdrošības jomā. Projekta partneriem bija iespēja piedalīties ne vien ekspertu prezentācijās par ugunsdzēsības un glābšanas gadījumiem, bet arī praktiskajās apmācībās kopā ar ugunsdzēsības speciālistiem Latvijas Nacionālajā operā, kur 5.jūnijā projekta gaitā tika organizēta ugunsdzēsības mācību trauksme, pēc tam analizējot iesaistīto pušu rīcību un rezultātus.

Partneru studiju vizītes laikā speciālistiem no dažādām Eiropas pilsētām bija iespēja iepazīt Rīgas un tās vēsturiskā centra specifiku, Grīziņkalna un Ķīpsalas apkaimju koka arhitektūru, kā arī apmeklēt Latvijas Ugunsdzēsības Muzeju un ugunsdzēsēju depo.

Projekta „Ugunsdrošības uzlabošana vēsturiskajās ēkās” mērķis ir ugunsnelaimju izraisītu risku novēršana Eiropas pilsētu vēsturiskajos centros un teritorijās, kas ir iekļautas UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. To īsteno Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments un partneri no Lielbritānijas, Lietuvas, Portugāles, Polijas, Rumānijas, Spānijas un Ungārijas.

Latvijā

Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu tekošā gada griezumā, jo tās faktiski pieraksta pacientus uz operācijām, kurām nauda nav paredzēta, izriet no veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) paustā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma".

Svarīgākais