Izmeklēšanas eksperimenta laikā virs sagruvušā Zolitūdes veikala pacēlušies melni dūmi

© f64

Sabrukušajā Zolitūdes lielveikalā "Maxima" šodien sācies otrais izmeklēšanas eksperiments, kurā tiek kontrolēti dedzinātas nesabrukušās jumta konstrukcijas.

Kā novēroja aģentūra LETA, eksperimenta laikā virs traģēdijas vietas un tās apkārtnē pacēlušies melni dūmu mutuļi vismaz 12 stāvu ēkas augstumā.

Eksperimentu uzrauga vairākas ugunsdzēsēju mašīnas un eksperti.

Kā ziņots, policija jau iepriekš brīdināja, ka eksperimenta laikā notikuma vietā izplatīsies dūmi, tādēļ blakus esošo māju iedzīvotāji tika aicināti aizvērt logus.

Otrais eksperiments nepieciešams, lai izpētītu, kā uguns varēja ietekmēt jumta stiprību, jo aptuveni divus gadus pirms traģēdijas uz lielveikala jumta bija izcēlies ugunsgrēks.

Kopš traģēdijas ir pagājis pusgads, un pašlaik kriminālprocesā par cietušajiem atzīti 103 bojāgājušo tuvinieki, 51 cietušais, kurš traģēdijā guvis miesas bojājumus, un 40 personas, kurām nodarīts materiālais vai morālais kaitējums.

Jau ziņots, ka 17.aprīlī pirmā izmeklēšanas eksperimenta rezultātā sagruvušā lielveikala jumta konstrukcijas neizturēja ūdens svara spiedienu un tā ietekmē pārlūza.

Jumts sabruka tā, kā eksperti to bija plānojuši. Līdz ar to eksperimenta mērķis tika sasniegts un izdevās iegūt visus nepieciešamos datus. Pašlaik eksperti tos apstrādā, vēlāk izanalizēs un uz iegūtajiem rezultātiem varēs balstīt savu slēdzienu.

Ekspertīzes slēdziens, visticamāk, būs rudens otrajā pusē. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir paziņojuši, ka pamata lietā aizdomās turētie varētu būt zināmi rudenī un tad varētu sekot apsūdzības.

Pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklājusi viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, un vainīgais sodu jau saņēmis.

Svarīgākais