Velo satiksmes veicināšanai Rīgā ieviesīs no Londonas aizgūtu projektu

© F64

Rīgas domes Satiksmes departaments uzsāk vērienīgu projektu „Personalizēta ceļojuma plānošana riteņbraucējiem” jeb PTP-Cycle, aicinot Rīgas iedzīvotājiem kā ikdienas pārvietošanās līdzekli izmantot velosipēdu vai sabiedrisko transportu.

Šodien, 22. maijā kluba Piens terasē, pasākumā, kuru vadīja populārais žurnālists un velobraucējs Armands Tripāns, ikviens tika iepazīstināts ar projektu un tā mērķiem, Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes loceklis Romāns Meļņiks kliedēja populārākos mītus par velobraukšanu, un ilggadējie pilsētas velobraucēji aktrise Regīna Razuma, «fiksīšu karalis» Toms Alsbergs un uzņēmējs Kaspars Virsnītis dalījās pieredzē par velobraukšanas priekšrocībām un trūkumiem. 

Paredzēts, ka īpaši konsultanti Juglā un Teikā klauvēs pie rīdzinieku durvīm, piedāvājot mainīt pārvietošanās paradumus un ikdienas gaitās automašīnas vietā izvēlēties pārvietošanos ar velosipēdu vai sabiedrisko transportu, bez tam piedāvājumā ietilps karte un citus materiālus par gudriem pārvietošanās risinājumiem pilsētā.

Projekts "PTP-Cycle" popularizē personalizētas ceļojuma plānošanas metodi (PTP), kas aizgūta no Londonas. Tās mērķis ir samazināt privātā autotransporta izmantošanu, biežāk braukt ar riteni, iet kājām, kā arī izmantot sabiedrisko transportu un veicināt "auto koplietošanu". To darot, samazinās pilsētas satiksmes sastrēgumi un oglekļa dioksīda (CO2) līmenis, pilsētniekiem ir tīrāks gaiss un labāka veselība.

Kā pastāstīja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere, šīs apkaimes izvēlētas tādēļ, ka no tām uz Rīgas centru ir iespējams ērti un droši nokļūt gan pa veloceliņu "Centrs-Berģi", gan ar sabiedriskā transporta palīdzību. Vēlāk plānots pievērsties arī studentiem, mudinot uz augstskolu doties ar divriteni.

Rīgā līdz nākamā gada beigām plānots apmeklēt ap 5000 mājokļu Juglā un Teikā, un, ja šādām aktivitātēm būs atsaucība, Rīgas pašvaldība to varētu turpināt. Projekta kopējās izmaksas ir 40 000 eiro, no kuriem 75% ir Eiropas Savienības fondu finansējums. Rīdzinieku apciemošanā piedalīsies sabiedrisko attiecību aģentūras "Prospero" komanda, ar kuru konkursa kārtībā noslēgts līgums.

Ja projekts iedzīvotājiem patiks un gūs rīdzinieku atsaucību, tas tiks paplašināts un konsultanti dosies arī uz citām Rīgas apkaimēm, piebilda Dišlere.

Riteņbraukšana ikdienā Rīgā kļūst arvien populārāka.

Personalizētās ceļojumu plānošanas riteņbraucējiem metode Lielbritānijā sekmīgi tiek izmantota kopš 2003.gada, panākot velosipēda izmantošanas pieaugumu par 10 līdz 15% un samazinot vieglo automašīnu izmantošanu par 10 līdz 12%.

Svarīgākais