Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vai prezidentam traucēja Maija grāfa svētki?

© Aigars Eglīte F64

Arī šogad, līdzīgi kā pērn, Rātslaukumu nepieskandinās Maija grāfa svētki, jo izrādās, ka pārliekā trokšņošana varētu būt traucējoša Valsts prezidentam, kurš kopš 2012. gada strādā Melngalvju namā. Tiesa, vairāki aktīvisti ir apņēmušies svētku tradīciju turpināt, vācot parakstus un rīkojot akcijas par Maija grāfa svinību atjaunošanu.

Pagājušajā nedēļā Vecrīgā notika rīdzinieku akcija par „Maija grāfa svētku" atjaunošanu un vēl līdz maija beigām tiek vākti paraksti Rīgas Domes deputātiem, lai mudinātu atjaunot vienu no senākajiem Rīgas kultūras svētkiem.

Viena no svētku rīkotājām Irina Kurpniece norāda, ka Rīgas Dome nav sniegusi konkrētu atbildi, kādēļ Maija Grāfa svētku rīkošana tika pārtraukta un netiek atbalstīti arī iesniegtie projekti šajā jomā. 2.jūnijā ir noteikta pieņemšana Kultūras ministrijā, kurā Irina Kurpniece uzdos jautājumu par šo svētku izbeigšanas un kultūras biedrības „Alternatīvā realitāte” iesniegtā projekta noraidīšanas iemeslu, kā arī visi savāktie paraksti tiks apkopoti un kopā ar foto un video atskaitēm iesniegti Rīgas Domes Kultūras un Izglītības Departamentā kā pierādījums svētku pastāvēšanas nepieciešamībai.

Tikmēr Rīgas Dome apliecina, ka nav pieņēmusi kultūras biedrības „Alternatīvā Realitāte” iesniegto projektu, jo tas neatbilst konkursā izvirzītajiem kritērijiem. Jāpiebilst, ka svētku organizēšana līdz 2011. gadam bija SIA „Rīgas Nami”, jo tie atbild par kultūras pasākumu nodrošināšanu Melngalvju Namā.

Sazinoties ar SIA „Rīgas Nami” sabiedrisko attiecību pārstāvi Lieni Pētersoni tika noskaidrots pasākuma neturpināšanas iemesls. Rīgas pils remonta laikā kā Valsts prezidenta pagaidu rezidence ir izvēlēta Melngalvju nama teritorija un tā sākot ar 2012.gadu, ir nodota Valsts prezidenta kancelejas rīcībā. Melngalvju nams, kļūstot par Valsts prezidenta pagaidu rezidenci, nav kļuvis par sabiedrībai nepieejamu un slēgtu objektu. Tas ir pieejams iepriekš saskaņotām ekskursijām un Rīgas pašvaldības vai citu valsts institūciju organizētiem pasākumiem, ja tie tieši neietekmēs Valsts prezidenta darba kārtību un plānotos pasākumus.

Lai turpinātu „Maija grāfa svētku” tradīciju, līdzīgs piedāvājums apmeklētājiem tika iekļauts 2012.gada muzeju naktī, kad iespēja iejusties viduslaiku atmosfērā bija Melngalvju nama apmeklētājiem. Tādējādi nodrošinot lielu interesentu skaitu un optimizējot pasākuma organizēšanai nepieciešamos resursus. Arī Melngalvju nama ekskursijas apmeklētāju piesaistīšanai tiek rīkotas viduslaiku noskaņās, lai saglabātos kaut neliela daļa „Maija grāfa svētku” atmosfēru.

Pasākums bija plaši apmeklēts gan no vietējo iedzīvotāju, gan no tūristu puses. „Maija grāfa svētku” tradīcija var tikt atjaunota līdz ar Melngalvju nama teritorijas pāriešanu SIA „Rīgas Nami” rīcībā, visticamāk līdz ar Melngalvju nama kā Valsts prezidenta pagaidu rezidences pārcelšanu uz citu ēku vai Rīgas pils atjaunošanai.