Rīga saņem valsts naudu pabalstiem

Rīga jau ir saņēmusi no valsts finansējumu garantētā minimālā ienākuma (GMI), kā arī mājokļa pabalsta izmaksai par vienu mēnesi – 185 600 latu apmērā. Prognozes liecina, ka nākamgad pēc GMI pabalsta varētu vērsties 23 163 personas un Rīgas dome tam ieplānojusi vairāk nekā četrus miljonus latu.

Lai atbalstītu pašvaldības un palīdzētu nomaksāt pabalstus trūcīgajiem, valsts atmaksā sociālajiem dienestiem 50 procentus no GMI pabalstos izmaksātā un 20 procentus no mājokļa pabalsta izdevumiem. Rīgas domes (RD) Labklājības departamenta speciāliste

Lita Brice norāda, ka nākamgad pēc GMI pabalsta varētu vērsties 23 163 personas, un tam nepieciešami 4 307 834 lati, savukārt dzīvokļa pabalstu varētu saņemt 63 749 iedzīvotāji, un tam ieplānoti 5 448 390 lati. Kopumā 2010. gadā sociālajiem pabalstiem un sociālajiem pakalpojumiem nepieciešami 16,8 miljoni latu.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu šogad sociālos pabalstus saņēmuši par pieciem procentiem vairāk cilvēku, bet, salīdzinājumā ar oktobri, šāgada novembrī pabalstu saņēmēju ir par piektdaļu vairāk. Šogad vienpadsmit mēnešos sociālos pabalstus saņēma 54 257 rīdzinieki.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, būtiski – par 72 procentiem – pieaudzis tieši to personu skaits, kas saņem GMI pabalstu. Lielākai daļai (54 procentiem) no visiem sociālās palīdzības saņēmējiem tiek sniegta palīdzība dzīvojamās telpas īres un komunālo pakalpojumu apmaksai. Dzīvokļa pabalsta saņēmēju skaits pieaudzis par 12 procentiem.

Rīgas Sociālajā dienestā jauno klientu skaits (tie, kuri pirmo reizi vērsušies pēc sociālās palīdzības un kuriem piešķirti sociālās palīdzības pabalsti) šā gada vienpadsmit mēnešos pieaudzis par 62 procentiem. Jauno klientu vidū vērojama tendence, ka palielinās ģimeņu ar bērniem un darbspējīgo personu skaits, savukārt samazinās pensionāru un invalīdu skaits.

Ģimenes ar bērniem ir gandrīz puse no visiem jaunajiem klientiem – pašvaldības sociālās palīdzības pabalstu saņēmējiem.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais