Rīgas domei nāksies atmaksāt studenta parādus 10 278 eiro apjomā

© F64

Rīgas domei kā galvotājam nāksies atmaksāt vienas personas studiju un studējošā kredītu kopumā 10 278 eiro apjomā, jo pats students drīz vien pēc mācību pabeigšanas pārtraucis kredīta maksājumus bankai.

AS "Swedbank" 28.aprīlī informējusi Rīgas domes Finanšu departamentu, ka pašvaldībai kā galviniekam līdz 29.maijam jānomaksā studiju kredīts 5358 eiro un studējošā kredīts 4920 eiro apjomā.

Dome par konkrēto studiju un studējošā kredītu galvošanu lēmusi 2009.gada decembrī. Gan studiju, gan studējošā kredītu banka studentam izmaksājusi pilnā apmērā, nosakot, ka atmaksāt parādus jāsāk ne vēlāk kā ar divpadsmito mēnesi pēc studiju beigšanas vai ne vēlāk kā ar trešo mēnesi kopš izslēgšanas no studējošo saraksta.

Studentam kredītus bija jāsāk atmaksāt 2013.gada janvārī. Atmaksājamās pamatsummas apmērs par studiju kredītu aprēķināts 46,24 eiro mēnesī, bet par studējošā kredītu - 42,69 eiro mēnesī. Pēdējos maksājumus banka saņēmusi pērn oktobrī, un kopš tā laika bankai ar studentu vairs nav izdevies sazināties.

Tā kā students savu parādu nav samaksājis, banka pieprasījusi saistību izpildi no Rīgas domes, kas galvojusi kredītu, neceļot vispirms prasību pret galveno parādnieku. Kopējā abu kredītu pamatsumma, aprēķinātie un nesamaksātie procenti par aizdevuma izmantošanu un nokavējuma līgumsodi ir 10 278 eiro. Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien atbalstījusi lēmumu šo summu segt no Rīgas domes rezerves fonda līdzekļiem, savukārt domes Juridiskā pārvalde sadarbībā ar Finanšu departamentu vērsīsies pret pašu studentu par visas summas piedziņu, ko samaksājusi pašvaldība.

Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē, pašvaldība laikā no 2004.gada līdz 2013.gadam galvojusi kopumā 75 studiju un studējošā kredītus, kas izsniegti 68 studentiem. Līdz šim bijuši tikai divi gadījumi, kad pašvaldībai parādus nācies atmaksāt studentu vietā.

Jau ziņots, ka Rīgas domei pērn martā nācies AS "Swedbank" atmaksāt divus pašvaldības galvotos studiju kredītus kopumā 4980 eiro apjomā, jo studenti, kam tie izmaksāti, sākoties kredīta atmaksas termiņam, pazuduši no bankas redzesloka. Arī šiem aizņēmumiem pašvaldība kļuvusi par galvotāju 2009.gada nogalē.

Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse pērn norādīja, ka līdz šim ar studentiem galvotajiem kredītiem nekādu problēmu neesot bijis, taču patlaban sākušies reālie kredītu atmaksas termiņi un pašvaldība saskārusies ar pirmajiem nemaksātājiem. Tiknuse pieļāva, ka, spriežot pēc komunikācijas grūtībām, abi studenti ir izbraukuši no valsts.

Svarīgākais