LNMM pilnībā atbrīvojis Rīgas pils telpas no mākslas darbiem

© F64

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) pilnībā atbrīvojis Rīgas pils telpas no mākslas darbiem, aģentūru LETA informēja LNMM Reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva.

Patlaban ir pabeigta mākslas darbu pārvietošana uz pagaidu glabātuvēm. Turp tika pārvestas glezniecības, porcelāna un keramikas, dekoratīvi lietišķās mākslas, mēbeļu un tēlniecības kolekcijas. Vissarežģītāk bijis pārvietot tēlniecības darbus, kuri ir ne vien smagi, bet arī trausli. Daudzi muzeja apmeklētāji ir saglabājuši atmiņā savu pirmo vizīti Ārzemju mākslas muzejā un iespaidīgo ģipša figūru ekspozīciju. Pateicoties muzeja darbinieku rūpībai un sadarbības partneru profesionalitātei, visi muzeja eksponāti ir pārceļojuši veiksmīgi.

LNMM saglabā cerību, ka pagaidu novietnē mākslas darbi nebūs jāglabā ilgstoši, ka krājuma vajadzībām tomēr tiks uzbūvētas jau sen iecerētās mūsdienīgās krātuves Pulka ielā, kur eksponāti varēs atrasties tiem piemērotos apstākļos un arī būt vairāk pieejami sabiedrībai, pauda Sujunšalijeva.

Rīgas pils mākslas muzeja mājvieta ir bijusi gandrīz 100 gadus. 1920.gadā pilī tika dibināts Valsts mākslas muzejs, kurš pēc Otrā pasaules kara tika pārveidots par Vakareiropas mākslas muzeju, vēlāk - Ārzemju mākslas muzeju. Šādā statusā tas bija apmeklētājiem pieejams līdz pat 2010.gada rudenim. Tad muzeja ekspozīcijas tika izvietotas restaurētajā un muzeja vajadzībām pielāgotajā Rīgas biržas ēkā - jaunajā Mākslas muzejā "Rīgas Birža", kas tika atklāts 2011.gada vasarā. Krājuma neeksponētā daļa palika Rīgas pilī.

Jau ziņots, ka pēc 2013.gada jūnija traģiskā ugunsgrēka Rīgas pilī tajā glabātajiem krājumiem tika meklētas citas telpas. Rīgas pilī glabājās arī Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumi.

Latvijā

Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu tekošā gada griezumā, jo tās faktiski pieraksta pacientus uz operācijām, kurām nauda nav paredzēta, izriet no veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) paustā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma".

Svarīgākais