"Nepilsoņu kongresa" rīkotajā klusuma brīdī piedalās apmēram 30 cilvēku

Nereģistrētās organizācijas "Nepilsoņu kongress" šodien paredzētā Rīgas domes nesaskaņotā koncerta vietā rīkotajā klusuma brīdī pie Kongresu nama piedalās apmēram 30 cilvēku.

Piketētājus Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvis informēja, ka pulcēšanās sāk izskatīties pēc nesankcionēta piketa. Pēc nelielas sarunas, kurā viens no pasākuma dalībniekiem aicināja sākt arestus, policijas pārstāvis pārtrauca sarunu.

Vairāki policijas pārstāvji turpina novērot pasākumu, kas izraisījis plašu mediju interesi.

Pasākumā piedalās nepilsoņu un krievalodīgo politiskā spārna aktīvisti Jakovs Pliners, Vladimirs Lindermans, Ilarions Girss, Elizabete Krivcova un citi. Pasākuma dalībnieki Vladimirs Buzajevs un Krivcova uz brīdi bija aizsējuši vai aizlīmējuši savu muti, iespējams, simbolizējot vārda un pulcēšanās brīvības ierobežošanu.

Kā ziņots, ņemot vērā Drošības policijas (DP) rekomendācijas, Rīgas pašvaldība nereģistrētajai organizācijai "Nepilsoņu kongress" neatļāva šodien pie Kongresu nama rīkot koncertu "Mēs gribam pārmaiņas".

Kā skaidroja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, pilsētas izpilddirektors saņēmis DP vēstuli, kurā norādīts, ka pasākuma laikā pastāv augsti sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējuma riski un ka koncerta organizatori nespēs nodrošināt kārtības uzturēšanu pasākuma laikā. DP uzskata, ka pasākuma būtība un tā saturs ir apzināti vērsti uz to, lai provokatīvā un izaicinošā veidā apzināti šķeltu sabiedrību un vairotu tajā ideoloģisko un etnisko spriedzi. Tā kā pasākums paredzēts pilsētas centrā, kur piektdienas vakarā apgrozās daudz cilvēku, tas varot izraisīt fiziskas konfrontācijas riskus.

Policijas rīcībā esot informācija, ka koncertā varētu piedalīties arī radikāli noskaņotas personas, kuras orientētas uz konfrontācijas izraisīšanu.

"Nepilsoņu kongresa" pārstāvji izvēlējās koncerta vietā rīkot "klusuma brīdi", kā arī lūgt Rīgas domi saskaņot publiskā pasākuma rīkošanu pie Kongresu nama 16.maijā plkst.18.

Iepriekš "Nepilsoņu kongresa" aktīvisti skaidroja, ka šodienas koncerts būšot veltīts nepilsoņu jautājumam un izglītībai krievu valodā, savukārt "Nepilsoņu kongresa" aktīvists un krievu valodas referenduma rīkotājs Aleksandrs Gapoņenko šo pasākumu sociālajos tīklos dēvēja par "vietējo Maidanu".

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais