Rīgas domes opozīcija nākamā gada budžetam sagatavojusi 48 priekšlikumus

Partiju "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes deputāti 2010.gada pašvaldības budžetam ir iesnieguši 48 priekšlikumus.

Kā norāda PS un JL frakcijas, šo priekšlikumu pieņemšana ļaušot budžetu padarīt sociāli taisnīgāku un godīgāku.

Deputāti savos priekšlikumos piedāvā piešķirt finansējumu pabalstiem tiem bērniem, kuriem nav vietu Rīgas bērnudārzos, un finansējumu mācību grāmatu iegādei.

Tāpat opozīcija atbalsta papildus finansējumu vienreizējam pabalstam invalīdiem mājokļu pielāgošanai un paredz finansējumu invalīdiem transporta atlaidēm.

Deputāti iesnieguši arī priekšlikumu papildināt budžeta programmu "Tautas mākslas pašdarbības kolektīvu vadītāju darba samaksa", tādējādi garantējot, ka kolektīvu vadītājiem atalgojums tiek samazināts tikai par 10%, nevis par 15%, kā pašlaik ir plānots.

Vienlaikus opozīcijas deputātiem ir daudz priekšlikumu, kā samazināt paredzētos budžeta tēriņus. Piemēram, neatbalstot darba vietu skaita palielināšanu Mājokļa un vides departamentā, budžetā varētu ietaupīt gandrīz 60 000 latu, bet, samazinot Birokrātijas apkarošanas centra darbinieku atalgojumu, varētu iegūt vairāk nekā 20 000 latu.

Savukārt, samazinot darba vietu skaitu departamentu direktoru birojos un samazinot sabiedrisko attiecību koordinatoru skaitu, ietaupījums nākamā gada Rīgas budžetā būtu 300 000 latu. Nepiešķirot finansējumu Rīgas Tūrisma attīstības birojam, budžeta ieguvums būtu divi miljoni latu.

Kopumā domes opozīcijas deputāti ir iesnieguši priekšlikumus vairāk nekā astoņu miljonu latu ietaupījumam, bet paredzētajai papildus līdzekļu piešķiršanai būtu vajadzīgi gandrīz seši miljoni latu. Tādēļ sociāli taisnīgāka budžeta veidošana Rīgas pilsētas budžeta deficītu nepalielinātu, norāda PS un JL.

PS un JL atgādina, ka līdz šim Rīgas domes valdošā koalīcija nav pieņēmusi nevienu opozīcijas priekšlikumu būtiskos jautājumos.

Par 2010.gada Rīgas pašvaldības budžetu dome lems rīt, 17.decembrī.

Latvijā

Tuvākajā diennaktī debesis virs Latvijas būs diezgan skaidras un naktī austrumu rajonos gaiss var atdzist līdz -4 grādiem, bet sestdien dienā atkal būs mēreni silts, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Svarīgākais