Rīgas apgaismes stabus "apģērbs" par 300 000 latu

Lai apģērbtu galvaspilsētas centra apgaismes stabus, Rīgas domes (RD) Satiksmes departaments lūdzis apmēram 300 000 latu. Tie nepieciešami, lai Rīgas vēsturiskajā centrā uz apgaismes stabiem uzstādītu alumīnija lējuma cokolus jeb spuldžu pamatnes.

Nepieciešams izgatavot un uzstādīt 290 cokolu, bet galīgās izmaksas precizēs pēc iepirkuma procedūras. Šādi darbi veikti kopš 2005. gada, tikai pērn ieturēta pauze.

Pašvaldības Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti atbalstīja prasīto līdzekļu piešķiršanu vēsturiskā centra elektriskā transporta kontakttīklu atsaišu balstu un apgaismes stabu aprīkošanai ar alumīnija cokoliem. Rīgas pilsētas būvvaldē uzskata, ka īpaši uzkrītošs esot cokola trūkums vienam no laternas balstiem pie Brīvības pieminekļa. Apgaismes stabi bez spuldzēm degradējot pilsētvidi arī Raiņa bulvārī, K. Barona ielā, Merķeļa ielā, Stacijas laukumā, pie Centrāltirgus, Akadēmijas laukumā, Gogoļa un Turgeņeva ielas stūrī, 13. janvāra ielā, 11. novembra krastmalā, Elizabetes ielā, K. Valdemāra ielā, arī pie II Meža kapiem un citās vietās. Pēc būvvaldes aprēķiniem būtu vajadzīgs daudz vairāk cokolu, tomēr vismaz pašlaik Rīgas centra izskata uzlabošanai pietiktu ar 300. Speciālisti piedāvā novērtēt apgaismes stabu apģērbšanas plusus Rīgas centra bulvāros un lūdz neuzskatīt 300 000 latu tēriņu par lieku greznību.

RD deputātiem gan bija dažādi uzskati, piemēram, opozīcijas pārstāvis Juris Viņķelis bija neizpratnē, vai pašreizējos apstākļos apgaismojuma sakārtošana varētu būt prioritāte, bet pozīciju pārstāvošais Jānis Ādamsons uzskata, ka iesāktie darbi jāpabeidz.

Latvijā

Tuvākajā diennaktī debesis virs Latvijas būs diezgan skaidras un naktī austrumu rajonos gaiss var atdzist līdz -4 grādiem, bet sestdien dienā atkal būs mēreni silts, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Svarīgākais