Rīgā iešūpo pavasari

© F64

Sagaidot pavasara saulgriežus, rīdzinieki un Rīgas viesi kopā ar folkloras kopām Līvu laukumā sestdien svinēja Lielo dienu. Pavasara saulgrieži ir laiks, kad diena un nakts kļuvušas viena garuma, diena kļūst garāka – lielāka par nakti.

 Tautas ticējumu lietpratēji norāda, ka šajā laikā gaisma uzveic tumsu un iestājas pavasaris. Šogad tas noticis jau 20. martā, bet, pēc tautas tradīcijām, Lielo dienu var svinēt trīs vai pat četras dienas.

Saskaņā ar valsts svētku kalendāru Lieldienas Latvijā svin atbilstoši reliģiskajām tradīcijām, un šogad tas būs pēc mēneša – 20. un 21. aprīlī, taču pavasara saulgrieži jau sagaidīti un atbilstoši sentēvu tradīcijām Lielā diena nosvinēta. Sestdien ikviens varēja izbaudīt tradicionālos pavasara atnākšanas rituālus – šūpoļu pušķošanu, šūpošanos, olu krāsošanu un ripināšanu. Pāri Vecrīgai aizvijās arī Lielās dienas dziesmu skaņas, apdziedāšanās, bet kājas izlocītas rotaļās un kopīgā sadancošanā. Vislielākais prieks par Lielās dienas jautrību bija bērniem, kuri varēja kārtīgi izšūpoties un izzināt dažādus meistarstiķus olu krāsošanai. Rīgas folkloras kopas Dandari, Skandinieki, Budēļi, Grodi, Rija un citas mudināja uz dejām un rotaļām, priecājoties par pavasara atnākšanu.

Svarīgākais