Šlesers: Rīgas dome varētu valdību iesūdzēt Satversmes tiesā

Rīgas dome varētu iesniegt Satversmes tiesā prasību pret valdību par sabiedriskā transporta nedotēšanu no valsts budžeta, kas pēc likuma būtu jādara, pieļāva Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC).

"Tas noteikti būs jādara, un mēs lemsim par to," sacīja Šlesers.

Rīgas pašvaldība nolēmusi paaugstināt braukšanas tarifu sabiedriskajā transportā, šādu lēmumu skaidrojot ar to, ka, sagatavojot 2010.gada valsts budžetu, valdība liedza valsts dotācijas pasažieru pārvadājumiem Rīgas pašvaldībā.

1.decembrī tika apstiprināts valsts budžets 2010.gadam, kurā valdība atteikusies dotēt pasažieru pārvadājumus Rīgas pašvaldības teritorijā.

Lai izvairītos no pienākuma piedalīties sabiedriskā transporta dotēšanā, šovasar Saeima un Ministru kabinets veica vairākas izmaiņas Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā un pieņēma Ministru kabineta noteikumus, ar kuriem uz pašvaldību pleciem pašlaik ir pārcelts viss finansiālais smagums par sabiedriskā transporta tarifu noturēšanu sociāli pieņemamā līmenī un atlaižu sistēmas saglabāšanu.

Jau 2009.gadā valsts dotācijai Rīgas sabiedriskajam transportam bija jābūt ap 20 miljoniem latu, bet, ņemot vērā šā gada 16.jūnijā veiktos grozījumus normatīvajos aktos, sākot no 2009.gada 1.jūlija, tika pārtraukts valsts budžeta finansējums sabiedriskajam transportam.

Savukārt Rīgas pašvaldība turpina dotēt pasažieru pārvadājumus, tomēr pašvaldības budžeta iespējas ir samazinājušās, un plānotā dotācija 2010.gadā būs par sešiem miljoniem latu mazāka nekā šogad.

Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisija šodien nolēma, ka no nākamā gada 1.janvāra braukšanas maksa "Rīgas satiksmes" sabiedriskajā transportā - autobusos, trolejbusos un tramvajos - tiks paaugstināta par 25% jeb ceturto daļu un sasniegs 50 santīmus.

Iegādājoties braukšanas biļeti pie transportlīdzekļa vadītāja, būs jāmaksā par 20 santīmiem vairāk un jāšķiras no 70 santīmiem.

Attiecīgi par aptuveni ceturto daļu pieaugs abonementa biļešu cenas, bet pašvaldība sola saglabāt esošās atlaides tiem pasažieriem, kuri patlaban ir atlaižu saņēmēji.

Svarīgākais