Latvija neatzīst par leģitīmu Krimā notiekošo referendumu

© Scanpix

Latvija neatzīst par leģitīmu šodien Krimā notiekošo "tā saucamo referendumu par pievienošanos Krievijas Federācijai".

Kā uzsver Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM), referendums ir organizēts, klaji pārkāpjot Ukrainas konstitūciju, un notiek nelikumīgā ārvalstu, proti, Krievijas bruņoto spēku klātbūtnē.

ĀM norāda, ka gatavojoties referendumam, netika izplatīta pilnvērtīga, daudzpusīga informācija. "Gluži pretēji - republikas teritorijā tika bloķēta Ukrainas plašsaziņas līdzekļu darbība," paziņojumā norāda Latvijas ārlietu resors.

Latvija aicina Krieviju atturēties no tālākiem soļiem Krimas statusa nelikumīgai maiņai. Krimas anektēšana būtu Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes, kā arī starptautisko tiesību, tajā skaitā Krievijas starptautisko saistību kliedzošs pārkāpums.

"Tai būtu tālejošas negatīvas starptautiskas sekas," uzsver ĀM.

ĀM aicina Krieviju īstenot soļus situācijas Ukrainā eskalācijas samazināšanā, atgriežot savus karavīrus bāzēs atbilstoši Krievijas un Ukrainas vienošanām. Krieviju uztraucošie jautājumi ir jārisina mierīgā ceļā, iesaistoties dialogā ar Ukrainas leģitīmo valdību, kā arī izmantojot visus pieejamos starptautiskos mehānismus miermīlīgai krīzes noregulēšanai. Jebkuram risinājumam ir jārespektē Ukrainas suverenitāte, kā arī tās teritoriālā vienotība, kā arī - Krievijas divpusējās un daudzpusējās starptautiskās saistības.

Kā ziņots, šodien Krimā notiek referendums par pievienošanos Krievijai, kas kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo pussalu.

Svarīgākais