Rīgas zoodārzā pamodies pikts murkšķis un piedzimuši āpši

© F64

Rīgas zoodārzā pamodies baibaks jeb stepes murkšķis un piedzimuši āpši, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāve Laura Līdaka.

Šorīt zoodārza darbiniekus ar spalgiem brēcieniem esot sveicis pikts, samiegojies un novājējis murkšķis, kurš, piecus mēnešus neēdot, pilnībā zaudējis sugai raksturīgās apaļīgās ķermeņa formas.

Stepes murkšķi jeb baibaki savvaļā sastopami Dienvidkrievijas un Kazahijas stepē, kur ziemas skarbas un ziemas guļā dzīvniekiem nākas pavadīt pat pusi gada. Latvijā baibaki savulaik atzīti par perspektīviem mājdzīvniekiem gaļas un ādas ieguvei, taču netika ņemts vērā tas, ka, kamēr baibaks guļ ziemas miegā, tas ne tikai neaug, bet pat zaudē trešdaļu svara, pastāstīja Līdaka.

Rīgas zoodārzs savu baibaku pirms diviem gadiem atveda no Alsungas - vienīgās šo dzīvnieku audzētavas Latvijā. Diemžēl grauzējs joprojām esot palicis bez vārda, tāpēc Rīgas zoodārza profilā "Draugiem.lv" izsludināts konkurss par piemērotāko murkšķa vārdu. Uzvarētāju gaidot piedalīšanās vārda došanas svinībās un grāmata par zoodārza vēsturi.

Rīgas Zooloģiskā dārza filiālē "Cīruļi", kas atrodas netālu no Kalvenes, šodien tiek svinēta 10 dienu dzimšanas diena trim āpsēniem.

Āpsene Mele, kuras vārds atvasināts no āpša latīniskā nosaukuma "Meles meles", esot pieredzējusi māte, kas jau divas reizes izaudzinājusi pa diviem āpsēniem. Aklie un pavisam nesvītrainie mazuļi dienas pavada migā, pie mammas ar biezu vilnu klātā vēdera. Lai ieraudzītu visu ģimeni ārpus migas, gan nākšoties gaidīt apmēram divus mēnešus.

"Cīruļos" ik dienu varot vērot arī kādu citu mazuli - rotaļīgu un komunikablu lamu meiteni Pārslu, kura piedzima 9.janvārī. Ziemas īslaicīgo aukstumu lamas pārcieš bez raizēm, jo jau no dzimšanas kažoks šiem dzīvniekiem ir ļoti blīvs un silts.

Baltā pūku tērpā joprojām esot arī pirmais un pagaidām vienīgais uz Rīgas Zooloģisko dārzu nogādātais pelēko roņu mazulis. Tieši pateicoties baltajai pūkai un visai apaļīgajai figūrai, ronēns esot ieguvis vārdu Pūpēdis. Līdaka pastāstīja, ka mazuli drīz sāks mēģināt barot ar veselām zivīm, bet pagaidām nākas samierināties ar zivju putriņu, kas vēderā tiek ievadīta ar zondes palīdzību.

Rīgas Zooloģiskais dārza atgādina, ka, sastopot jūras piekrastē mazu, baltu roņu bērnu, nevajag to nedz aiztikt, nedz arī dzīt jūrā. Ja māc šaubas par ronēna veselības stāvokli - tas izskatās novārdzis vai ir redzami ievainojumi -, iesaka sazināties ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem. Pašam ronēnu pārvietot nav ieteicams.

Latvijā

Valsts atbalsts ir biežāk minētais faktors, kas mudinātu gandrīz trešdaļu jeb 27 % iedzīvotāju apsvērt elektroauto iegādi. Tikmēr 44 % norāda, ka viņus no šī pirkuma attur attālums, kādu elektroauto spēj veikt ar vienu uzlādi, liecina Citadele Leasing veiktā aptauja.