Mežaparkā ekskursijas autovilciens kursējis nelegāli

Ekskursijas autovilciens, kurš vakar Mežaparkā nāvējoši traumējis 2007.gadā dzimušu bērnu, parka teritorijā kursējis nelegāli, aģentūrai LETA pastāstīja pašvaldības SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš.

Izklaides vilcieniņš pieder SIA "Baltās ielas", un katru gadu par šāda veida uzņēmējdarbības veikšanu Mežaparka teritorijā uzņēmumam jānoslēdz līgums ar parka apsaimniekotāju, "Rīgas mežiem". Pērn šāds līgums noslēgts 16.maijā, bet šogad tas nebija noticis, līdz ar to arī 9.martā vilcieniņš Mežaparkā nedrīkstēja atrasties.

Noslēdzot līgumu, izklaides vilcieniņam noteikts konkrēts maršruts, pieturvietas un kursēšanas grafiks, stingri ievērojot braukšanas ātruma ierobežojumu - 20 kilometri stundā. Tāpat uzņēmumam par atrakcijas organizēšanu būtu jāveic maksājumi "Rīgas mežiem". Piemēram, pērn maijā par tiesībām veikt šāda veida pasažieru pārvadājumus "Baltās ielas" "Rīgas mežiem" maksājušas 70 eiro, vasaras mēnešos - jūnijā, jūlijā un augustā - nepilnus 300 eiro mēnesī, bet septembrī un oktobrī - 145 eiro mēnesī.

Tauriņš aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban vilcieniņa kustība ir apturēta gan tāpēc, ka tam nav legāla pamata turpināt pārvadājumus, gan arī tāpēc, ka pēc traģiskās nelaimes, kurā gāja bojā septiņus gadus vecs zēns, policija vagonu arestējusi.

"Rīgas mežiem" pagaidām nav sīkākas informācijas par to, kā tieši noticis negadījums, - apstākļus izmeklē policija.

Ar SIA "Baltās ielas" un uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Oskaru Krēsliņu aģentūrai LETA neizdevās sazināties. Savukārt Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" Krēsliņš norādīja, ka sešu gadu laikā, kopš uzņēmums darbojas Mežaparkā, šis ir vienīgais gadījums, kas beidzies traģiski, un arī uzņēmuma pārstāvji ļoti pārdzīvo notikušo. Uzņēmums sadarbojas ar Valsts policiju, lai noskaidrotu visus negadījuma apstākļus. Uzņēmums arī centīsies sniegt atbalstu bojā gājušā bērna vecākiem, piebilda Krēsliņš.

Tauriņš pastāstīja, ka "Rīgas meži" šogad vairs neturpinās līgumattiecības ar "Baltajām ielām", jo uzskata, ka pēc traģēdijas uzņēmums ir izsmēlis tam sniegto "uzticības kredītu". Iepriekšējo četru gadu laikā gan nekādas sūdzības par vagoniņa darbību nav saņemtas, tāpat nav arī notikuši kādi nelaimes gadījumi.

Tauriņš gan uzskata, ka vilcieniņš Mežaparkā ir vajadzīgs, jo šāds pakalpojums ir katra atrakciju parka neatņemama sastāvdaļa un Mežaparkā pēc tā ir liels pieprasījums. Tāpēc "Rīgas meži" apsver iespēju iegādāties savu vilcieniņu un paši organizēt šo atrakciju, lai pakalpojums būtu kvalitatīvs un drošs. Uzņēmums šādu iespēju jau pārrunājis arī ar Rīgas domes vadību, kas ideju atbalstījusi.

"Valstī ir nostāja, ka uzņēmējdarbībā pēc iespējas jāļauj izvērsties privātam biznesam, līdzīgi kā tas jau ir ar ēdināšanas pakalpojumiem Mežaparkā, atrakcijām "Meža kaķis" un "Ziemas parks". Tomēr ir reizes, kad ir jābūt citai pieejai, jo svarīgāk ir nodrošināt kvalitāti un drošību," skaidroja Tauriņš.

Kādu laiku elektrovilciena pakalpojums Mežaparkā nebūs pieejams, jo ar pašreizējo uzņēmēju līgums netiks slēgts, bet, lai pakalpojumu nodrošinātu "Rīgas meži", būs jāorganizē iepirkuma konkurss un jāveic citas procedūras.

Jau ziņots, ka 9.martā plkst.12.30 Rīgā, Mežaparkā, 1944.gadā dzimis vīrietis, vadot ekskursijas autovilcienu, notrieca 2007.gadā dzimušu bērnu, kurš brauca ar velosipēdu. Bērnam tika konstatētas smagas traumas, un viņš nomira līdz ātrās medicīniskās palīdzības brigādes atbraukšanai.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.