Notiks Viļa Rīdzenieka 125.dzimšanas dienai veltītas aploksnes zīmogošana

Otrdien, 15.decembrī, notiks divi speciālās zīmogošanas pasākumi. Fotogrāfa Viļa Rīdzenieka 125.gadadienai par godu Latvijas Pasts ir izdevis speciālo aploksni.

Bet jau izdotajai pastmarkai Ziemassvētku eglei – 500 tiek organizēts īpašs zīmogošanas pasākums, kurā piedalīsies arī Valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere.

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Pils laukumā 3, Valsts prezidenta kundze L.Zatlere rīkos bērniem veltītu Ziemassvētku pasākumu. Tā ietvaros no plkst. 11:00 līdz 17:00 notiks pastmarkas Ziemassvētku eglei – 500 speciālās zīmogošanas pasākums.

Speciālās aploksnes un zīmoga mākslinieciskais autors ir Ģirts Grīva, aploksnes izdotas 1000 eksemplāru lielā tirāžā. Aploksnē attēlota ar senlaicīgiem dekoriem izrotāta svētku egle, bet speciālā zīmogā attēloto egli ietver sniega pārslas un uzraksts Ziemassvētku eglei – 500.

Tieši pirms 500 gadiem, 1510.gadā, Rīgas Rātslaukumā tika uzstādīta pirmā publiskā Ziemassvētku egle Latvijas teritorijā. 2003.gadā Rātslaukumā tika atklāta arī piemiņas plāksne eglei, kas greznoja Rātslaukumu 1510.gadā.

Savukārt speciālās zīmogošanas pasākums, kas veltīts V.Rīdzenieka 125.dzimšanas dienai, no 9:00 līdz 18:00 notiks pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32.

Piemiņas aploksnē, kuras autors ir mākslinieks Ģ.Grīva, attēloti senlaicīgu fotoaparātu silueti un fotogrāfija, kurā redzams pats V.Rīdzenieks. Kopā ar aploksni izdots arī speciālais zīmogs, kas attēlo senu fotoaparātu un uzrakstu Vilim Rīdzeniekam 125. Aploksnes izdotas 1000 eksemplāru lielā tirāžā.

V.Rīdzenieks (1884 – 1962) bija profesionāls fotogrāfs, un par viņa nozīmīgāko uzņēmumu varētu uzskatīt Latvijas proklamēšanas 1918.gada 18.novembra aktu. V.Rīdzenieka uzņemtais fotonegatīvs ir vienīgais zināmais dokuments, kas fiksējis šo nozīmīgo aktu Latvijas vēsturē.

V.Rīdzenieka kā profesionāla fotogrāfa darbu Latvijas valsts ir novērtējusi ar Triju Zvaigžņu ordeni 1930.gadā un piektās šķiras Atzinības krustu1938.gadā.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais