Sāks projektēt "Āfrikas savannu" Rīgas zoodārzā

Februārī noslēdzies Rīgas domes Pilsētas iepirkuma konkurss par ekspozīcijas "Āfrikas savanna" projektēšanu Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā, kas paredz, ka ekspozīcijas projekts taps viena gada laikā.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā informācija, Rīgas domei projektēšanas darbi izmaksās 76 000 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Iepirkuma konkursā par ekspozīcijas tehniskā projekta izstrādi kā vienīgais pretendents uzvarējusi personu apvienība SIA "Baltex Group" un SIA "ARH Stadija". Līguma darbības laiks būs 360 dienas no līguma noslēgšanas dienas.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam iepirkuma konkursu par tehniskā projekta izstrādi ekspozīcijai "Āfrikas savanna" nācās rīkot atkārtoti, jo arī pērn organizētajā iepirkuma konkursā tika saņemts tikai viens pieteikums. Departaments atsaucās uz Publisko iepirkumu likuma 56.panta 7.daļu, kas nosaka - ja tikai viens pretendents atbilst visām atklāta konkursa nolikumā noteiktajām pretendentu atlases prasībām, pasūtītājs pieņem lēmumu pārtraukt iepirkuma procedūru, izņemot gadījumu, ja tas var pamatot, ka konkrētajā tirgū nedarbojas pietiekams pretendentu atlases prasībām atbilstošu piegādātāju skaits.

Kā ziņots, "Āfrikas savanna" būs ekspozīcija, kas tiks veidota no trīs patstāvīgi realizējamām sadaļām - zebru, antilopju un surikatu mītne ar dzīvnieku āra pastaigu laukumiem un apmeklētāju taku, huzārpērtiķu un pušķausucūku mītne ar pērtiķu salu, dzīvnieku āra pastaigu laukumiem un apmeklētāju taku, kā arī degunragputnu mītne ar apjumtu āra aploku. Plānots, ka visas trīs daļas savā starpā būs savienotas ar vienotu apmeklētāju celiņu un skata laukumu sistēmu. Projektējamā daļa būs jāsaista vienotā ekspozīcijā arī ar esošo žirafu mītni un tās āra pastaigu laukumiem.

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā līdz šim dzīvnieki redzami atsevišķos, katrai sugai individuāli veidotos aplokos, taču savannā, kas ir viena no atpazīstamākajām Āfrikas dabas ainavām, dažādu sugu dzīvnieki mīt vienotā teritorijā, kur vērojama to līdzāspastāvēšana un mijiedarbība. Jau šobrīd zooloģiskā dārza kolekcijā pārstāvēti populāri Savannas iemītnieki - žirafes, zebras, strausi, surikati, huzārpērtiķi un degunragputni, tāpēc šos dzīvniekus plānots izvietot vienotā ekspozīcijā, lai radītu dabiskajai videi līdzīgus apstākļus un ļautu apmeklētājiem ielūkoties savannas ikdienas ainiņās.

Rīgas zoodārza ekspozīciju plānots papildināt ar Āfrikas pušķauscūkām un antilopēm, kuru šobrīd nav zoodārza kolekcijā.

Projektējamais objekts iecerēts Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza teritorijas ziemeļu daļā, aptuveni 3000 kvadrātmetru platībā. Projektam atvēlētajā teritorijā šobrīd atrodas 2007.gadā uzceltā žirafu mītne ar āra pastaigu laukumiem, saglabājama kanalizācijas ūdeņu pārsūknēšanas stacija, neapbūvēts laukums, kas rezervēts projekta īstenošanai, kā arī nojaucamas dzīvnieku mītnes ar āra pastaigu laukumiem, un rekonstruējama bijusī roņu mītnes teritorija. Projekta darba zona robežojas ar Ķīšezera krastmalu un zoodārza ārējo žogu gar Pāvu ielu.

Tehniskā projekta izstrādes gaitā tiks veidota ''Āfrikas savannas'' ekspozīcija, kas apvienos esošo žirafu mītni un tās āra pastaigu laukumu ar jaunveidojamo projekta daļu vienotā kompleksā, ar lielo dzīvnieku pastaigu laukums tā centrā, kuram cauri vijas apmeklētāju taka ar mainīgu virzienu un augstumu, tādējādi piedāvājot skatītājiem dažādus skata punktus uz dzīvniekiem un sniedzot tiešas klātbūtnes sajūtas.

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā "Āfrikas savannas" projekta realizēšanai iecerēts piesaistīt Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļus.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais