Par Aprūpes centra "Gaiļezers" vadītāju plāno apstiprināt Aldi Virbuli

Rīgas sociālās aprūpes centra "Gaiļezers" vadītāja amatā Rīgas dome plāno apstiprināt pašvaldības sociālās aprūpes centra "Stella maris" vadītāju Aldi Virbuli, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Saskaņā ar iesniegumu Rīgas domes Labklājības departamenta direktorei Irēnai Kondrātei Virbulis vēlas tikt pārcelts "Gaiļezera" vadītāja amatā no 3.marta.

"Stella maris" vadītāja amatā Virbulis tika iecelts 2010.gadā, izturot konkursu. Ieceļot Virbuli par "Gaiļezera" vadītāju, amatu "Stella maris" viņš zaudēs.

Virbuļa pārcelšanu no viena sociālās aprūpes centra vadītāja amata uz otru 11.februārī atbalstījusi Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja, bet gala lēmums tiks pieņemts rīt, 25.februārī, Rīgas domes sēdē.

Kā ziņots, pārbaudot kādas privātpersonas sūdzību, Labklājības ministrija (LM) pērnā gada nogalē konstatējusi, ka Rīgas sociālās aprūpes centrā "Gaiļezers" notikusi nelikumīga klientes fiksēšana pie guļvietas, turklāt fiksācijas jostas iegādātas vairumā, tāpēc pastāv iespēja, ka šāda klientu kustības brīvības ierobežošana ir bijusi ierasta prakse.

Pēc šo pārkāpumu konstatēšanas iepriekšējā "Gaiļezera" vadītāja Ļubova Zaka tika atstādināta no amata. Vēlāk amatpersona iesniedza atlūgumu, paužot vēlmi pamest amatu no 27.februāra. Labklājības ministrija (LM) nolēmusi par klienta piesiešanu pie guļvietas piemērot Zakai 280 eiro naudas sodu, taču viņa šo lēmumu pārsūdzējusi.

Rīgas sociālās aprūpes centrs "Gaiļezers" ir ilgstošas sociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes iestāde, kas nodrošina pilnu aprūpi cilvēkiem, kuri vecuma vai veselības stāvokļa dēļ paši nevar sevi aprūpēt.

Pati Zaka aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka klientu fiksēšana pie gultām aprūpes centrā nav ierasta prakse. Nodaļā, kurā tika konstatēta klienta fiksācija pie guļvietas, uzturas 18 dementi pacienti jeb cilvēki ar ļoti smagiem psihiska rakstura traucējumiem, par kuru aprūpi atbild divas aprūpētājas. Viena no viņām neesot spējusi nomierināt kādu pacientu, tādēļ uz desmit līdz 15 minūtēm piefiksējusi viņu pie gultas. Tas esot darīts arī tāpēc, lai pacients nenodarītu pāri sev un citiem.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais