Rīgā plāno vairākās vietās ierīkot jaunas apgaismojuma līnijas

Tuvākajos trijos gados Rīgā plānots uzstādīt tūkstošiem jaunu, modernu gaismekļu, daudzviet rekonstruēt esošo apgaismojumu, kā arī veikt ēku fasāžu izgaismošanu, liecina pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" darbības stratēģija tuvākajiem trijiem gadiem, kuru šodien apstiprināja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja.

Galvenie aģentūras darbības virzieni būs gaismekļu skaita palielināšana, kas izpaudīsies gan kā jaunu ielu apgaismojuma līniju būvniecība līdz šim neapgaismotajos ielu posmos, gan kā apgaismojuma uzlabošana līdz šim nepietiekami apgaismotajās zonās. "Rīgas gaisma" patlaban nodrošina 46 396 gaismas ķermeņu degšanu pilsētā, bet tās mērķis ir līdz 2017.gadam palielināt gaismekļu skaitu līdz 50 000 vienībām.

Aģentūras prioritāte ir ielu apgaismojuma izbūve līdz šim neapgaismotajās ielās, kurās kursē sabiedriskais transports un kurās ir augsta transportlīdzekļu un gājēju kustības intensitāte. Tādēļ jaunu ielas apgaismojuma līniju izbūve tuvākajos gados tiks veikta vairākos ielu posmos, no kuriem lielākie projekti ir apgaismojums Maskavas ielas posmā no Taisnās ielas līdz pilsētas robežai, kas jāpabeidz 2015.gadā, Krustpils ielā no Rencēnu ielas līdz Maskavas ielai, ko plānots pabeigt 2016.gadā, kā arī Jaunciema gatvē no 10.šķērslīnijas līdz Juglas kanālam - šo projektu plānots pabeigt 2017.gadā.

No 58 Rīgas apkaimēm apgaismojuma pašlaik nav tikai Kleistos un Trīsciemā. Lai veicinātu vienmērīgu apkaimju attīstību, līdz 2017.gadam paredzēts izbūvēt jaunu apgaismojumu šo apkaimju galvenajās ielās.

Otrs galvenais darbības virziens būs esošās apgaismojuma sistēmas modernizācija, tādā veidā uzlabojot tās darbības efektivitāti un samazinot uzturēšanas izmaksas. Aģentūras mērķis ir līdz 2017.gadam uzstādīt vismaz 5000 LED gaismekļus, kā arī plānveidīgi veikt savu laiku nokalpojušo kabeļu līniju un balstu nomaiņu.

Esošā apgaismojuma rekonstrukcija tuvākajos gados plānota Vērmanes dārzā, Kārļa Ulmaņa un Jūrmalas gatvē, Kurzemes prospektā un Anniņmuižas bulvārī.

"Rīgas gaisma" tuvākajos gados remontēs arī pilsētas pulksteņus. Pašreiz Rīgā ir uzstādīti 37 pulksteņu objekti, no kuriem 16 ir vecāki par 30 gadiem. Šie 16 objekti ir cietuši no korozijas, un tiem pārsvarā ir novecojuši mehānismi - apmēram pusei no tiem ir kvarca mehānismi bez automātiskas laika regulēšanas iespējām, pārējiem ir mehānismi ar radio regulēšanas iespējām. Tikai sešiem no šiem pulksteņiem ir iebūvēts ciparnīcas apgaismojums. Plānošanas periodā paredzēts pilnībā rekonstruēt šos objektus, uzstādot tiem jaunus alumīnija korpusus, kā arī mehānismus ar GPS signāla regulēšanu un ciparnīcas ar LED izgaismojumu.

Tāpat plānots veicināt ēku fasāžu izgaismošanu, īpaši pilsētas vēsturiskajā centrā. Paredzēts sākt ieviest vairākās Eiropas pilsētās pastāvošo praksi veidot tūrisma maršrutus pa pilsētas ielām, kurās visas ēkas ir izgaismotas pēc vienota principa un mākslinieciskās koncepcijas. Ņemot vērā to, ka ēkas pieder dažādiem īpašniekiem, plānošanas periodā sadarbībā ar Rīgas pilsētas būvvaldi un ēku īpašniekiem plānots izstrādāt juridiski un finansiāli korektu modeli fasāžu apgaismojuma izbūvei un uzturēšanai.

Svarīgākais