Šokējoši - noskaidrots, kas demolēja Rīgas sabiedriskās tualetes

© F64 Photo Agency

Ja iepriekš, kad tualetes bija par maksu, tās izdemolēja un apzaga personas ar nepabeigtu augstāko izglītību, tad tagad, kad par labierīcību izmantošanu nav jāmaksā, tās bojā personas bez noteiktas dzīvesvietas.

Zaga un joprojām zog

«Katru dienu vismaz divas reizes nākas šķērsot Abrenes ielas autobusu galapunktu laukumu, ejot uz un no darba. Nav normāli, ja tik lielā transporta mezglā, kur katru minūti pienāk vai atiet kāds autobuss, nav sabiedriskā sirsniņmājiņa. Pērnruden atviegloti uzelpoju – beidzot tur uzlika sabiedrisko tualešu slietni. Bet kas tev deva to, ka tagad sanitārie apstākļi ir labāki, tieši otrādi... Sabiedriskās tualetes durvis atver kāds augstāks spēks pēc nezināma grafika. Vienu dienu tualetes bija ciet no rīta, bet nākamdien – vakarpusē, savukārt trešo dienu vispār ciet. Tad atkal divas dienas nepārtraukti vaļā. Tad tikai viena kabīne vaļā, tad vaļā atkal abas. Nesaprotu, kas regulē šo sirsniņmājiņu grafiku? Tualešu dievs tik bezrūpīgi pret saviem klientiem neizturētos, jo viņam taču svarīga katra apmeklētāja spiedīgā vajadzība,» tādu lasītāja Elmāra vēstuli saņēma Neatkarīgā.

Šī sabiedriskā transporta galapunkta tualetēs no ierindas bija izgājusi apkures sistēma, un celtnieki ar apakšuzņēmēju neesot varējuši vienoties, kuram brāķis jāizlabo. Tāpēc tualete uz laiku nestrādāja, skaidro pašvaldības Mājokļu un vides departamenta Vides objektu apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Māris Stabulnieks. «Ja tualete nestrādā, tātad tā slēgta tehnisku iemeslu dēļ. Tas nozīmē, ka kaut kas ir nozagts. Vai nu papīra turētājs, vai ziepju trauks. Tad slēdzam ciet un pēc iespējas īsākā laika periodā atjaunojam,» stāsta M. Stabulnieks. Taču ne pašvaldības iestādei, ne arī ražotājam detaļas nekrājas kaudzēs, lai nekavējoties visu nozagto atjaunotu. Arī apdrošinātāji negrib segt šos izdevumus, norāda tik augstus pašriskus, ka zaudējumu apmērs tos nesasniedz, kur nu vēl pārsniedz.

M. Stabulnieks noteic, ka arī policija nemaz ar’ nealkstot pieskatīt sabiedriskās sirsniņmājiņas, lai no tām patrenkātu bomžus. Viņi būdiņās lien gan sildīties, gan nosnausties, gan apzog tās. Tualetes paliek bez metāla ziepju traukiem un atkritumu kastēm. «Ar bezpajumtniekiem ir grūti cīnīties,» atzīst M. Stabulnieks.

Bija maksa, tagad par brīvu

Pāreja uz bezmaksas tualetēm notika pēc daudzkārtējiem vandalisma gadījumiem. Pirms dažiem gadiem no sirsniņmājiņu durvīm nolauza naudas kastītes. Neilgā laikā 37 maksas tualetes tika izdemolētas 42 reizes. Četrus vandaļus noķēra, bet policija visus palaida brīvībā, un viņi turpināja laupīšanu. M. Stabulnieks ir sašutis, ka pašvaldība pat neesot informēta, ka lieta izbeigta. Viņam zināms, ka bija notverta grupa, 11 lietas apvienotas vienā, viens puisis notiesāts, bet piespriesti piespiedu darbi. Viens no viņiem bijis augstskolas students, kurš teicis – neesot naudas, lai samaksātu par kopmītni. Un devies apzagt tualetes. «Mūs pat neinformēja, izrādās, tāds rezultāts ir pēc vienošanās ar prokuroru. Būtu zinājuši, būtu prasījuši, lai viņš tualetes tīra tajos piespiedu darbos,» saka M. Stabulnieks. Zaudējumi bijuši ap 6000 latu (vairāk nekā 8500 eiro), viens aparātiņš maksājis apmēram 200 latu (nepilnus 300 eiro).

Būvēs vēl

Pašvaldība ir uzbūvējusi divu gadu laikā 14 jaunas sabiedriskās tualetes. Katru gadu vismaz vienu jaunu sabiedrisko tualeti vajadzētu uzbūvēt, vietas ir ierādītas, jāgaida finansējums. Pašvaldība ir nolūkojusi vietu pie Uzvaras parka, Mežaparkā, Nordeķu parkā. Tiklīdz līdzekļi tiks atvēlēti, tualeti uzbūvēs Līvu laukumā, kur pašlaik labierīcības tiek nomātas.

Pēc Latvijas Nacionālā mākslas muzeja restaurācijas muzeja teritorijā tiks izveidota jauna sabiedriskā tualete, ko nodos Mājokļu un vides departamenta pārvaldīšanā. Agrāk tur jau bija sabiedriskā tualete, bet to nojauca.

Dažāda saimniecība

Tuvākajā laikā pašvaldība pārņems vairākas tualetes, piemēram, Z. A. Meierovica bulvārī, un tad tās būs bez maksas. Vasarā tiks atvērtas sezonālas labierīcības Uzvaras parkā, pie Māras dīķa, Arkādijas parkā un Vecāķos, Selgas ielā. Pēdējā no tām gan ir par maksu – 28 eirocenti.

Kungu ielā, pie Melngalvju nama, tualeti noņēma, jo zeme bija nepieciešama pašvaldības vajadzībām. Ilgus gadus slēgtā tualete pie Akmens tilta pagaidām paliks ciet – tā pieder pašvaldībai, bet tika nodota sliktā stāvoklī un renovācijai būtu nepieciešami daudzi desmiti tūkstoši eiro. Tādu līdzekļu nav.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais