Darba grupa iesaka tomēr neveidot atsevišķu likumu par galvaspilsētas funkcijām

Darba grupa Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) secinājusi, ka nenoregulētu jautājumu par Rīgas kā galvaspilsētas funkcijām nav tik daudz, lai par tiem rakstītu atsevišķu likumu, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja jaunais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK).

"Varbūt būtu pietiekami papildināt esošos likumus, teiksim, likumu "Par pašvaldībām", ar jaunu punktu, kas paredz dalīt kopīgās valsts un pašvaldību funkcijas, piemēram, diplomātisko pārstāvniecību un valsts institūciju atbalstu, ārvalstu delegāciju uzņemšanu," norādīja Cilinskis.

Viņš skaidroja, ka pašreizējais piedāvājums paredz minētās funkcijas ierakstīt jau esošajos likumos. "Par to mēs noteikti diskutēsim. Es domāju, ka koalīcija arī varēs padiskutēt, vai šāds piedāvājums ir pietiekams vai nē. Protams, galvenais, ir jāvienojas, ka zināmā mērā arī valsts finansē šīs kopējās funkcijas," sacīja ministrs.

Cilinskis skaidroja, ka "tomēr Rīgai zināmā mērā ir atsevišķas valsts nozīmes funkcijas, un tas, ka šis jautājums nekad nav risināts, zināmā mērā arī noved pie tā, ka Rīga cenšas darīt ar biļetēm tā, kā viņa dara".

Kā ziņots, iepriekš Cilinskis bija paudis, ka gadījumā, ja Rīgas dome tomēr nolems ieviest "Rīdzinieka kartes", strīds par to likumību būs jāizšķir tiesai, savukārt tad, ja tiesa lems par labu domei, būs jāmaina likums par pašvaldībām vai arī jāpieņem speciāls likums par Rīgu kā galvaspilsētu, nosakot tai īpašas prasības.

LETA jau ziņoja, ka līdz pagājušā gada 31.decembrim biļete Rīgas sabiedriskajā transportā maksāja 50 santīmus (0,71 eiro), taču kopš šā gada 1.janvāra biļetes cena ir noteikta 1,20 eiro (84 santīmi), kas atbilstot viena brauciena pašizmaksai. Tomēr pasažieri, kuri saņēmuši "Rīdzinieka karti", galvaspilsētas sabiedriskajā transportā varēšot braukt divreiz lētāk - par 0,60 eiro.

VARAM kategoriski iebilst pret šo Rīgas domes ieceri un ir uzdevusi to atcelt.

Sākotnēji bija plānots, ka jaunā kārtība stāsies spēkā šā gada 1.janvārī, taču pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" laikus nepaspēja izsniegt "Rīdzinieka kartes" visiem, kuriem tās pienācās, tāpēc tika noteikts pārejas periods līdz 1.martam, kurā biļetes par puscenu jeb par 0,60 eiro var iegādāties visi pasažieri.

Svarīgākais