Rīgas dome kompensēs 43 Zolitūdē bojāgājušo cilvēku bēru izdevumus 21 134 eiro apjomā

© F64 Photo Agency

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti šodien nolēma piešķirt no pašvaldības rezerves fonda līdzekļiem 21 134 eiro Zolitūdē bojāgājušo cilvēku apbedīšanas izdevumu segšanai.

Rīgas pašvaldības Kapsētu pārvaldes priekšnieks Jānis Upītis pastāstīja, ka no 54 bojāgājušajiem Rīgas pašvaldības kapsētās apglabāti 43 traģēdijas upuri, kuru tuvinieki lūguši apmaksāt bēru izdevumus. Upītis norādīja, ka šīm ģimenēm izrādīts vislabākais iespējamais labvēlības režīms - piedāvāta atdusas vieta jebkurā kapsētā pēc izvēles. Daži apglabāti ģimenes kapavietās, pārējie varēja izvēlēties jebkuru Rīgas kapsētu.

Bolderājas kapsētā apglabāts 21 Zolitūdes traģēdijas upuris, Lāčupes kapos - astoņi, Otrajos meža kapos - deviņi, pārējie - citās kapsētās.

Visi pašvaldības kapsētu pakalpojumi - rakšanas darbi, skujošana, sveces - bojāgājušo tuviniekiem nodrošināti par brīvu, tāpēc Kapsētu pārvaldei radušies izdevumi un negūtie ieņēmumi kopumā 21 134 eiro apjomā, kas tiks segti no Rīgas pašvaldības rezerves fonda.

Jau ziņots, ka Rīgas domes komisija, kas izveidota, lai sniegtu atbalstu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem, piešķīrusi pabalstus kopumā 32 bojāgājušo ģimenes locekļiem. Ģimenēm, kuras traģēdijā Zolitūdē zaudējušas tuvinieku, piešķirts vienreizējs 10 000 latu pabalsts, kas sadalāms vienādās daļās proporcionāli personu skaitam laulātajam ar pēcnācējiem vai viņu vecākiem, savukārt tiem, kuriem nelaimē gūto traumu dēļ būs ierobežotas darbspējas, - 5000 latu.

Komisija nolēma arī piešķirt pabalstus vienīgā apgādnieka bojāejas gadījumos - tie tiks izmaksāti no līdzekļiem, kas ziedoti, nenorādot mērķa grupu. Pabalsti un ziedojumi nepilngadīgajiem pārskaitāmi uz īpaši atveramiem kontiem, kas būs lietojami pēc 18 gadu sasniegšanas vai pieejami aizbildņiem Rīgas Bāriņtiesas akceptētiem tēriņiem.

Savukārt labdarības organizācija "Ziedot.lv" līdz 15.janvārim sniegusi sākotnējo palīdzību visiem 54 bojāgājušo tuviniekiem, izmaksājot saziedotos pabalstus. Katrai bojāgājušā ģimenei pienācās vienreizējs naudas pabalsts 6402,92 eiro apmērā.

Latvijas un citu valstu iedzīvotāji Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem līdz šim ziedojuši 1,4 miljonus eiro. Līdz 15.janvārim palīdzība jau sniegta 895 440 eiro apmērā, un palīdzības sniegšana turpinās. No ziedojumiem īpašu palīdzību turpina saņemt bojāgājušo 23 nepilngadīgie bērni, kuriem tiek veidoti pilngadības depozīti 14 229 eiro apmērā katram. Līdz šim depozīti izveidoti jau 20 bērniem.

Palīdzību saņēmušas arī 34 personas, kuras negadījumā hospitalizētas, par kopēju summu 217 700 eiro, kā arī 16 vieglāk cietušas personas par kopējo summu 11 383 eiro.

Kā ziņots, iebrūkot veikala "Maxima" griestiem, 21.novembrī Zolitūdē gāja bojā 54 cilvēki. Vairāki desmiti cilvēku guva smagus ievainojumus, divi joprojām ārstējas slimnīcā.

Svarīgākais